Minulá vláda si zobrala obce a samosprávy za rukojemníkov, hovorí najmladší poslanec Michal Bartek

bartek pellegrini baška Jaroslav Baška, Michal Bartek a Peter Pellegrini. Zdroj: Michal Bartek

TRENČÍN – Po vyslovení dôvery vlády v parlamente začala nová koalícia naplno pracovať. Do Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) sa ako náhradník dostal poslanec strany HLAS-SD Michal Bartek. Stal sa najmladším poslancom NR SR. Zároveň je aj najmladším vicežupanom na Slovensku, sedí v lavici krajského parlamentu v Trenčíne.

Práve pomoc obciam a regiónom mu je najbližšia. O súčinnosti národnej rady a samospráv, skĺbení dvoch funkcií a najmä pomoci seniorom sme sa rozprávali s poslancom Michalom Bartekom.

Ste najmladším vicežupanom na Slovensku a ako náhradník za štátnu tajomníčku Ministerstva vnútra SR Luciu Kurilovskú ste sa stali aj najmladším poslancom Národnej rady SR. Je to skutočne unikát. Bude pre vás náročné skĺbiť tieto dve funkcie alebo ste pripravený na takúto výzvu?

Musím s čistým svedomím povedať, že práve takáto kombinácia s regionálnym zázemím a prepojením na Národnú radu SR mi dáva zmysel. Ako komunálny politik vidím dennodenne problémy a potreby našich občanov, pohybujem sa medzi nimi, som v permanentnom styku so starostami a nie všetky problémy vyriešime z pozície župy.

A tu prichádza moja úloha – problémy a potreby nášho regiónu otvárať na tej najvyššej úrovni a vybojovať pre náš kraj a občanov maximum. Otvorene sa hlásim aj k zmene volebného systému, pretože som presvedčený, že pokiaľ bude môcť každý okres rozhodnúť o svojom zástupcovi v NR SR, Slovensko bude bez nadsádzky lepšou krajinou bez devastačných rozhodnutí od zeleného stola v Bratislave.

Pri zložení poslaneckého sľubu ste sa stali stredobodom záujmu, keď ste prišli v kroji. Mali ste na toto gesto aj nejaké negatívne reakcie?

Ivan Gašparovič raz povedal: „Myslím národne, cítim sociálne.” V mojom prípade žijem týmto heslom. Pochádzam z bežnej rodiny, akých sú na Slovensku stovky a od malička mi boli vštepované tradičné hodnoty. Kroj som nosil pri vzácnych príležitostiach od svojho jedného roku, za čo vďačím svojej babičke. Teda nebola to v mojom prípade nejaká ojedinelá póza.

Navyše ten kroj v sebe niesol aj veľkú symboliku – veď bol myjavský, z miesta, kde zasadala 1. Slovenská národná rada na čele so Štúrom, Hurbanom a Hodžom, na tento moment som ním poukazoval. No a čo sa týka tej druhej časti otázky, žiadny politik nie je milovaný na 100 percent. Ale svojím gestom som nikoho neurazil, ba čo viac, ani neporušil protokol NR SR, nakoľko ten umožňuje prísť do parlamentu v národnom odeve.

Už v úvodnom týždni rokovaní v Národnej rade ste reagovali faktickými poznámkami na opozičných poslancov. Znamená to, že váš mandát budete vykonávať aktívne, pripravujete sa na svoje vystúpenia alebo reagujete spontánne? Čo si myslíte o politickej kultúre v parlamentných laviciach?

Myslím, že keby médiá viac informovali o správaní sa niektorých opozičných poslancov v pléne NR SR, ich voliči by sa asi červenali. Prepáčte, ale kričať po niekom bastard, žumpa alebo dilino – takýto slovník je neprípustný a smutný.

Tým, že mám skúsenosti zo župy, na rokovanie sa pripravujem systematicky a dôkladne, nie som ten typ, čo povie, že zjedol múdrosť sveta, ale o každej téme, o ktorej hlasujem, chcem mať prehľad a najmä analýzu, ako sa odrazí v bežnom živote občanov. Tie faktické poznámky sú skôr takým zrkadlom pre opozíciu, lebo niekedy naozaj riešia problémy ako z iného sveta…

Michal Bartek chce robiť politiku priamo na mieste a nie od stola z Bratislavy. Foto: FB/Michal Bartek

Strana HLAS-SD mala vo svojom programe ako jednu z priorít sociálnu situáciu seniorov. Búrlivú atmosféru v parlamente priniesla najmä otázka 13. dôchodkov, ktoré sa budú vyplácať v roku 2024. Aký máte názor na ataky z opozície voči 13. dôchodkom, prípadne, že podľa opozície vládna koalícia okráda dôchodcov? V tejto súvislosti sa nemôžem neopýtať na vašu reakciu na nemenovaného moderátora, že uprednostňovanie seniorov prináša generačnú nenávisť voči seniorom?

Je smiešne, že bývalá vládna koalícia na čele s Matovičom, ktorá pred voľbami v roku 2020 sľubovala, že nezruší žiadne sociálne výdobytky, ako prvé po zvolení siahla na trinásty dôchodok a za tri roky tak obrali seniorov o 1,5 miliardy eur. O obedoch zadarmo pre žiakov, ktoré taktiež zrušili, ani nehovorím.

A oni idú teraz niečo v tomto smere vykrikovať? Môžu sa hanbiť. V rámci možností Sociálnej poisťovne a štátneho rozpočtu si všetci seniori už tieto Vianoce vďaka súčinnosti ministra práce Erika Tomáša a ministra financií Ladislava Kamenického prilepšia zaslúžene o 300 eur (za čo som v NR SR s radosťou zahlasoval) a plnohodnotný 13. dôchodok dostanú už v roku 2024.

Viete, investícia do seniorov je naša povinnosť, oni vybudovali tento štát, vychovali celé generácie a aj v jeseni života sú dôležitými členmi našej spoločnosti – od pomoci pri výchove vnúčat alebo organizovania podujatí na obciach.

Napríklad v Dolnej Breznici členovia miestnej Jednoty dôchodcov organizovali uplynulý týždeň pre celú obec ples, pre mladých či starších a takýchto aktivít majú po celom Slovensku seniori kopec. Myslím, že týmto som vám odpovedal aj na toho duševného bezdomovca, ktorý zrejme seniorom závidí aj to málo, čo majú.

Ste hrdý Podjavorinčan a často vás ľudia vidia vystupovať v regiónoch. Mali ste už aj stretnutie s vašim kolegom z lavice TSK a zároveň šéfom ZMOSu Jozefom Božikom. O čom ste sa zhovárali? Podá koalícia samosprávam a obciam pomocnú ruku?

Jozef Božik je ikona slovenských samospráv a odborne sa o neho môžem oprieť. Ako ste aj spomenuli, sme kolegovia na TSK a tento tandem funguje dobre. Osobne som si prišiel od neho vypočuť pred hlasovaním o Programovom vyhlásení vlády (PVV) jeho názor na tento dokument a jasne deklaroval, že samosprávy dokázali 90 percent svojich požiadaviek do PVV pretaviť. Čo je dobrý signál a som na to hrdý, pretože aj pre mňa je kvalitný dialóg vlády so samosprávou kardinálnou záležitosťou.

Naviac, štátnym tajomníkom na MIRRI je skutočný odborník na samosprávu – Michal Kaliňák. Ľuďom, ktorí sa pohybujú v slovenskej samospráve, nemusím po vyslovení tohto mena viac vysvetľovať.

Do PVV sa údajne podarilo pretaviť až 90 percent požiadaviek samospráv. Foto: FB/Michal Bartek

Sú veci, ktoré podľa vás bývalá koalícia voči samosprávam a obciam zanedbala? Môžeme napríklad spomenúť aj „atomóvku“ Igora Matoviča, ktorý chcel rušiť dane z príjmov pre matky detí do 15 rokov a mladých ľudí do 25 rokov s príjmom do dvetisíc eur.

Pán redaktor, keby Vám mám menovať zoznam toho, čo predchádzajúca vláda zanedbala a ako si zobrala obce a mestá za rukojemníkov, tento rozhovor by bol obšírnejší než hocijaká encyklopédia. Občania rozhodli a vo voľbách ich, našťastie, odstavili na druhú koľaj. My máme rukávy vyhrnuté a musíme už pozerať dopredu, ide o veľa. A komentovať pána Matoviča je len strata času.

Ako prvú zastávku mimo Úradu vlády si vládni predstavitelia na rokovanie vybrali Trenčín. Zúčastníte sa?

Aj toto je potvrdením plnenia predvolebných sľubov – výjazdové rokovania vlády sa osvedčili už za Petra Pellegriniho a dali sme sľub, že v tom budeme pokračovať. Je pre nás cťou, že prvá výjazdová vláda bude práve v Trenčíne a určite sa zúčastním.

S viacerými ministrami plánujem aj výjazdy do jednotlivých okresov nášho kraja. Takto si predstavujem fungovanie v politike – nie z Bratislavy, ale priamo na mieste v regióne načúvať a riešiť problémy Sloveniek a Slovákov.


Ďalšie články