Tlak Prievidžanov pomohol zvrátiť kontroverzné rozhodnutie primátorky. Aspoň zatiaľ

30712020_1757114947644752_5577299261906747392_n Na snímke primátorka Prievidze Katarína Macháčková. Foto: Demokrati/FB

TRENČÍN/PRIEVIDZA – Ešte v septembri sme vás informovali o prípade v Prievidzi, kde miestna samospráva pod vedením primátorky Kataríny Macháčkovej plánovala premiestniť materskú škôlku (MŠ) na Športovej ulici do nevyhovujúcich priestorov. Ako sa však zdá, výrazná vlna verejného tlaku pomohla zvrátiť toto pre mnohých kontroverzné riešenie.

Pripomeňme si, že ​​oficiálnym zdôvodnením vyradenia MŠ zo siete a jej premiestnením do ZŠ Malonecpalská bolo údajné zhoršenie finančnej situácie mesta a potreba nákladnej rekonštrukcie pôvodnej budovy MŠ, ktorá bola označená za výrazne technicky neudržiavanú. Podľa dvoch nemenovaných poslancov mestského úradu, ktorí sa na situáciu boli pozrieť osobne, tomu však tak nikdy nebolo.

„Je to perfektný areál, pre deti je tam všetko, je to výborná lokalita. Stavia sa tam teraz veľa bytov, kde budú deti chodiť? Keby sa škôlka zrekonštruovala, zvýši sa aj jej kapacita. Mesto je však už rozhodnuté,“ argumentovala na margo presunu MŠ na Športovej ulici mama tamojšieho školáka Paulína Hanusková.

V mestskej časti Necpaly plánovala radnica vytvoriť štyri triedy MŠ, počítala aj so zachovaním viacerých pracovných miest. Podľa fotografie, ktorú nám do redakcie zaslali nespokojní Prievidžania, mala však budova ZŠ na Malonecpalskej ulici problém s nebezpečnými plesňami, ktoré mohli výrazným spôsobom ohroziť zdravie detí, ale aj dospelých.

Mestský poslanec Branislav Gigac vedie v Prievidzi jediný opozičný klub. Všetci jeho členovia chceli vyhovieť petícii obyvateľov proti zrušeniu škôlky, ktorú podpísalo 1 044 osôb. Väčšina mestských poslancov ale rozhodla inak.

V reakcii na plánované opatrenie sa vynorili obavy a pochybnosti aj u viacerých Prievidžanov. Upodozrievali primátorku Macháčkovú zo zámerného ohýbania reality iba preto, že budova MŠ na Športovej ulici sa mala stať predmetom kúpno-predajnej zmluvy medzi mestom a istým developerom. Tieto informácie sa však doteraz nepotvrdili.

Tak či onak, dnes môžeme konštatovať, že sporný osud prievidzskej škôlky je nateraz zažehnaný. Mesto uplynulý týždeň už po tretíkrát stiahlo z rokovania zastupiteľstva návrh na jej presunutie. „Na rokovaní Mestskej rady bol schválený návrh pani poslankyne Eleonóry Porubcovej na stiahnutie Všeobecne záväzného nariadenia o zrušení MŠ Športová. K návrhu na stiahnutie sa v diskusii pripojil aj viceprimátor Turanovič, ktorý ho podporil s cieľom upokojenia rozdielnych názorov poslancov a verejnosti na danú tému,” uviedla pre Trenčiansky Štandard hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová.

Návrh na presťahovanie MŠ Športová bol podľa jej slov jedným z návrhov racionalizačných opatrení, ktoré budú v budúcnosti nevyhnutné vzhľadom na nepriaznivý vývoj financovania samospráv. „Zhodu na nepredložení materiálu vnímame ako krok k spolupráci a hľadaní riešení, ktoré síce nie sú ľahké, ale v dnešnej dobe nevyhnutné. Byť populistom je jednoduché, prijímať zodpovedné, aj keď často nepopulárne opatrenia, je ťažšie. Nemôžeme si dovoliť zásadne obmedziť služby v meste a obrazne ho vypnúť.  Musíme hľadať spôsoby ako zachovať služby pre obyvateľov,” doplnila Krajčiová.

Poslanec Branislav Gigac, ktorý od začiatku výrazne vystupoval proti zrušeniu MŠ, neskrýval nadšenie. Ako opísal vo svojom verejnom statuse na sociálnej sieti, tlak poslancov, ale najmä verejnosti, zabrániť vedeniu mesta robiť nezmyselné rozhodnutia opäť zabral. „Primátorka mesta tvrdí, že nie je politická vôľa a urobila kompromis. V skutočnosti však nemá dostatočný počet poslancov, ktorí by hlasovali za zrušenie materskej školy a nechcela, aby na MsZ tento zápas o charakter nášho mesta prehrala,” ozrejmil už vo vyjadrení pre našu redakciu.

Podľa poslanca však primátorka Macháčková návrh na zrušenie predloží opäť v priebehu nasledujúceho roka.


Ďalšie články