Náhla návšteva Roberta Fica v Trenčíne: Rázne vyšetríme smrť obhajcu vo väzenskej nemocnici

TRENČÍN – Premiér Slovenskej republiky navštívil Väzenskú nemocnicu pre obvinených a odsúdených v Trenčíne. Dôvod jeho návštevy súvisel s úmrtím obvineného advokáta Ľubomíra Krivočenka, ktorý skonal pre údajnú zanedbanú zdravotnú starostlivosť.

Podľa úvodných slov predsedu vlády za jeho príchodom netreba hľadať kritiku či pochybnosti práce lekárov v danej inštitúcii. „Do Trenčína som prišiel, aby som si overil niektoré informácie, ktoré sa týkajú úmrtia obvineného advokáta a obhajcu pána Krivočenka. Podľa môjho názoru bol pán Krivočenko obvinený nezákonne. Preverujeme, či jeho spoluväzni mali ochorenie COVID-19 alebo o tom nevedeli. Neskôr bol komplikovane prevezený sem do Trenčianskej väzenskej nemocnice, kde napokon zomrel,“ poznamenal predseda vlády.

Ľubomír Krivočenko sa údajne vo väzbe v bratislavskom Justičnom paláci infikoval koronavírusom. Väzenská nemocnica vraj začala hľadať nemocničnú posteľ s pľúcnou ventiláciou len tri hodiny pred Krivočenkovou smrťou.

Prepáčte za zverstvá vyšetrovateľov NAKA

Predseda vlády sa v brífingu pred Väzenskou nemocnicou pre obvinených a odsúdených ospravedlnil aj rodine pozostalého advokáta. „Hovorím to verejne a jasne v mene Vlády Slovenskej republiky. Hovorím to rodine pána Krivočenka. Prepáčte, prepáčte za zverstvá vyšetrovateľov NAKA a prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry,“ vyjadril sa premiér ostro na margo zainteresovaných vyšetrovateľov.

Krivočenko bol obvinený z prania špinavých peňazí v kauze Dobytkár. Dozorovým prokurátorom v prípade je prokurátor ÚŠP Rastislav Hruška. „Prokurátor Hruška, za ktorého momentálne bojujú Šimečka, Sulík a Majerský, mu štyrikrát odmietol možnosť stretnúť sa s notárom, ktorý by mu overil splnomocnenie, v ktorom by mohol informovať manželku o svojom stave. Toto je typický príklad, ako fungoval Úrad špeciálnej prokuratúry,“ dodal Fico.

Robert Fico o vyšetrovaní advokáta Krivočenka a generála Lučanského. Zdroj: Rasťo Harakal

Premiér apeluje na vyšetrenie prípadu, ktorý sa nemusel skončiť smrťou advokáta. „Chcem potvrdiť, že pôjdeme do rázneho vyšetrenia toho, kto zodpovedá za smrť obhajcu Krivočenka. Nemôžeme sa ani stotožniť s vyjadreniami exministerky Kolíkovej, ktorá bez súcitu povedala, že sme nemali pre neho pľúcnu ventiláciu a toto bude všetko predmetom vyšetrovania,“ pokračoval premiér.

Dodal, že podľa jeho informácií je advokát jediný človek, ktorý zomrel vo výkone trestu na ochorenie COVID-19.

Predseda vlády chce preveriť aj smrť generála Milana Lučanského, ktorá je podľa neho plná záhad, hoci oficiálne vyšetrovanie špekulácie nepotvrdilo. Chce sa pozrieť na jeho nezvyčajný prevoz do Ružomberka a zranenia, ktoré si údajne spôsobil pádom.

Požiada o mimoriadnu schôdzu parlamentu

Fico nevynechal ani opozíciu, ktorá sa chystá v utorok protestovať. „Rád by som bol, aby zajtra na protestoch povedali, že sme tu preto, aby sme chránili prokurátora Hrušku, sme tu preto, lebo chceme chrániť právoplatne odsúdeného Lipšica. Sme tu preto, lebo chceme chrániť prokurátorov ÚŠP, ktorí sa vyhrážali použitím násilia,“ dodal Fico.

Smer-SSD bude požadovať k spomínanému prípadu aj zvolanie mimoriadnej schôdze v NR SR.


Ďalšie články