Poslanci odklepli vyššie dane pre Trenčanov, vyberať sa bude aj poplatok za rozvoj

trencin-zvysenie-dane Za zvýšenie daní v Trenčíne hlasovalo 17 z 19 prítomných poslancov. Foto: MV

TRENČÍN – Trenčania si v novom roku pri plnení svojich daňových záväzkov voči radnici budú musieť siahnuť hlbšie do peňaženky. Mestskí poslanci na dnešnom rokovaní zastupiteľstva schválili razantné zvýšenie miestnych daní a rovnako tak mierne navýšenie ročného poplatku za vývoz komunálneho odpadu. Za schválenie príslušného všeobecne záväzného nariadenia hlasovalo 17 z 19 prítomných poslancov.

Zvyšovanie miestnych daní avizovala trenčianska radnica už dávnejšie a zdôvodňovala to predovšetkým infláciou a nižšími podielovými daňami od štátu. Vedúca ekonomického odboru Mestského úradu v Trenčíne Mária Capová pred hlasovaním pripomenula, že výška sadzieb dane z nehnuteľnosti sa nemenila od konca roka 2019.

„Kumulatívna výška inflácie za roky 2020 až 2023 dosiahla takmer 27 percent. Musíme konštatovať, že v nadväznosti na zákony prijímané štátom, predovšetkým v oblasti sociálnych opatrení, sa zásadne znižuje príjem miest z podielu na dani z príjmu fyzických osôb a ani schválené kompenzácie nestačia, aby samosprávy financovali svoje základné funkcie bez toho, aby menili svoje príjmy,“ vysvetlila Capová.

Upozornila, že štát pre mesto Trenčín prognózuje podiel na dani z príjmov fyzických osôb v roku 2024 maximálne na úrovni tohto roka. Práve tento finančný výpadok má pokryť navýšenie daňových sadzieb pri nehnuteľnostiach, pričom sa očakáva zvýšenie celkového príjmu z doterajších 8,3 mil. eur na 11,6 mil. eur.

Kým doteraz majiteľ rodinného domu platil za každý m2 50 centov, od nového roku to bude 90 centov. Tak ako doteraz bude o niečo nižšia daňová sadzba v bytoch – sadzbu 0,45 eura/m2 nahrádza sadzba 0,80 eura/m2. Znamená to, že majiteľ bytu s výmerou 80 m2 zaplatí mestu daň vo výške 64 eur namiesto doterajších 36 eur.


Len nepatrne pocítia zvyšovanie daní majitelia garáží, kde je schválená sadzba 1,70 eura/m2 namiesto doterajšej sadzby 1,43 eura/m2. Podstatne tvrdšie zasiahne zvyšovanie daní majiteľov chát, kde sa sadzba zvyšuje viac ako dvojnásobne, až na 1,80 eura za m2. Najvyššie sadzby sú vymerané pre výrobné, priemyselné a iné podnikateľské stavby – ak doteraz podnikatelia platili za každý m2 4,50 eura, od 1. januára 2024 to bude 6 eur.


Po viac ako desiatich rokoch sa navýšila aj sadzba ročnej dane za psa – v bytovom dome z 30 na 35 eur a v prípade psa chovaného v rodinnom dome z 12 na 15 eur. Stotisícový príjem si trenčianska radnica sľubuje aj od navýšenia dane za ubytovanie, kde sa doterajšia jednoeurová sadzba za prenocovanie v ubytovacom zariadení zdvojnásobila. Radnica zároveň navrhla oslobodiť od platenia tejto dane deti do 6 rokov a na návrh poslankyne Evy Struhárovej medzi oslobodené osoby pribudli aj občania s definíciou ťažko zdravotne postihnutý so sprievodcom.

Priamo na rokovaní zastupiteľstva nastala zmena pri stanovení nového poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Ročný poplatok sa mal pôvodne zvýšiť až o 13 percent, keďže do predpokladaných nákladov v odpadovom hospodárstve bola zahrnutá aj povinnosť mechanickej úpravy odpadov pred skládkovaním. Táto povinnosť však bola odložená o jeden kalendárny rok, a tak náklady budú nižšie. Poslanci súhlasili s návrhom viceprimátora Jána Forgáča na šesťapolpercentné zvýšenie, ktorým sa ročný poplatok za vývoz odpadu zvyšuje z 37,40 eura na 39,90 eura.


Úplne novým poplatkom, ktorý trenčianska radnica zavádza od 1. januára 2024, je poplatok za rozvoj. Ten vyberajú už všetky krajské mestá, a Trenčín sa tak k nim len priraďuje ako posledný. Poplatok za rozvoj budú platiť všetci noví stavebníci, ktorým bude od nového roku vydané stavebné povolenie, pričom príslušné všeobecne záväzné nariadenie stanovilo sadzbu vo výške 20 eur za m2 pre všetky stavby bez ohľadu na to, či ide o rodinný dom alebo výrobnú halu.

Kým VZN o poplatku za rozvoj získalo jednohlasnú podporu všetkých hlasujúcich poslancov, pre nariadenie zvyšujúce dane to neplatilo. Z 19 prítomných poslancov hlasovalo 17 za, Ladislav Matejka hlasoval proti a Kamil Bystrický sa hlasovania zdržal.


Ďalšie články