Dvanásť rokov za pokus o vraždu po zásnubách sa mu zdalo príliš veľa, sudca mu „prihodil“ ešte štyri roky

hrasna-sud Jánovi z Lednických Rovní okresný súd pri opätovnom prejednaní sprísnil trest až na 16 rokov. Foto: RV

TRENČÍN – Prípad pokusu o vraždu v Lednických Rovniach, kedy 30-ročný Ján len pár hodín po zásnubách napadol svoju priateľku Ivanu, pozná už svoj v poradí druhý rozsudok.

Súd sa ešte v závere marca stotožnil s tvrdeniami obžaloby, že Ján svoju priateľku v máji minulého roka pod vplyvom alkoholu fyzicky napadol, minimálne trikrát udrel do hlavy tupým predmetom a spôsobil jej život ohrozujúce zranenia. Sudca ho poslal za mreže na 12 rokov, ale Ján sa voči rozsudku odvolal a Krajský súd v Trenčíne vrátil prípad na opätovné prerokovanie.

Ivana takmer prišla o život len krátko po tom, čo ju jej priateľ na grilovačke s priateľmi pri rybníkoch v Lednických Rovniach požiadal o ruku. Hádku plnú faciek a vulgárnych nadávok síce obžalovaný priznal pred súdom, ale útok odmietol. „V žiadnom prípade som na ňu nezaútočil. Bola to nehoda, po zakopnutí som na ňu spadol a kolenom ju udrel do tváre,“ vyhlásil Ján.

Ten musel počas pojednávania vysvetľovať aj svoju výpoveď z prípravného konania, keď krátko po skutku telefonicky volal rodičom, že Ivanu asi zabil. „Nechcel som, aby Ivana mala problémy, lebo ona ma prvá napadla. Neviem, prečo som to takto sformuloval,“ povedal vo svojej reakcii Ján. Podľa jeho obhajcu nebola naplnená právna kvalifikácia pokusu o vraždu, keďže u obžalovaného absentoval úmysel iného usmrtiť.

Jánovu verziu o náhodnom zakopnutí a nešťastnom údere kolenom do tváre jeden zo znalcov jednoznačne vylúčil. Vážne zranenia, medzi ktorými bola najvážnejšou zlomenina temennej kosti, podľa jeho slov nemohli vzniknúť tak, ako to obžalovaný tvrdil. K objasneniu celej situácie Ivana príliš neprispela, keďže si podľa vlastných slov pamätala len to, ako ležala na zemi a kopancami jej Ján smeroval na tvár. „Potom si už spomínam len to, že som v nemocnici,“ uviedla poškodená Ivana. Jánovi sa však nedokázala pozerať do očí a sudca zabezpečil jej výpoveď prostredníctvom telemostu.

Obžalovaný Ján spáchal skutok len šesť mesiacov po tom, čo bol právoplatne odsúdený na trojročný podmienečný trest za porušovanie domovej slobody a ublíženie na zdraví. Ako sme už v úvode spomenuli, súd v marci vymeral Jánovi trest odňatia slobody na 12 rokov. Prokurátor požadoval tvrdší trest, advokát obžalovaného naopak oslobodzujúci rozsudok, a tak sa obe strany odvolali. Krajský súd v Trenčíne sa s tým stotožnil a celú vec vrátil na opätovné prerokovanie.

Krajský súd vrátil celú vec na prerokovanie aj preto, že k zraneniam Ivany sa vyjadril znalec z oblasti ortopédie a nie z oblasti neurochirurgie. Sudca preto nechal vypracovať znalecký posudok a hoci prokurátor súhlasil s čítaním jeho záverov, obhajca si nárokoval možnosť klásť otázky znalcovi. Druhý raz v priebehu procesu bol tak využitý telemost, keďže znalcom bol košický neurochirurg Tomáš Andráš.

Ak pred vyhlásením rozsudku Ján dúfal v oslobodzujúci verdikt, po ňom nemal vôbec dôvodom na úsmev. Okresný súd v Trenčíne mu totiž ešte o štyri roky sprísnil pôvodný trest. Navyše rozhodol, že 16-ročný trest odňatia slobody si odpyká v ústave na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia. Sprievodnými trestami sú aj dvojročný ochranný dohľad so zákazom požívania alkoholických nápojov a iných návykových látok a tiež ochranné protialkoholické liečenie ústavnou formou.

Ani tento rozsudok však ešte nie je právoplatný. Prokurátor si ponechal lehotu na odvolanie, ale obhajca s obžalovaným odvolanie zahlásili priamo v pojednávacej miestnosti, a tak o konečnom verdikte rozhodne Krajský súd v Trenčíne.


Ďalšie články