Trenčianski poslanci budú chodiť častejšie „do práce"

Trenčín, zastupiteľstvo Trenčianski poslanci sa v tomto roku budú stretávať častejšie, naplánovaných je deväť rokovaní. Foto: MV

TRENČÍN – Trenčianskych poslancov čaká v tomto roku podstatne viac rokovaní mestského zastupiteľstva ako v rokoch minulých. Kým vlani mali v pláne päť riadnych rokovaní, ku ktorým sa pridali tri stretnutia v mimoriadnom režime, pre tento rok je naplánovaných hneď deväť riadnych rokovaní zastupiteľstva.

Primátor Richard Rybníček to zdôvodnil potrebou rýchlejšieho a flexibilnejšieho prenášania informácií z prostredia úradu k mestským poslancom.



Harmonogram mestských zastupiteľstiev pre tento rok schvaľovali trenčianski mestskí poslanci na záverečnom vlaňajšom stretnutí a nikto k nemu nemal výhrady. Pravdou však je, že v rokovacej sále sedelo v tej chvíli už len 14 z 25 poslancov, čo dokazuje, že nie všetci sú schopní a ochotní zvládať sedem či osemhodinové rokovania.

Práve náročnosť programu viedla primátora Rybníčka k návrhu zníženia časového odstupu medzi jednotlivými rokovaniami. „Návrh harmonogramu sa snaží vrátiť do pôvodnejšieho stavu, kedy zastupiteľstvá budeme mávať častejšie a bude ich viac ako v roku 2023 preto, lebo sa rýchlejšie a možno aj intenzívnejšie prenášajú informácie z úradu do jednotlivých komisií mestského zastupiteľstva. Odstup medzi zastupiteľstvami teda nebude osem týždňov, čo je niekedy naozaj veľa, potom sa to aj nahromadí a mám taký pocit, že informácie sa nie vždy dostávajú k jednotlivým poslancom tak, ako je treba,“ uviedol k návrhu na zvýšenie počtu rokovaní z pozície predkladateľa Rybníček.

Zákon o obecnom zriadení je v otázke frekvencie rokovaní mestských zastupiteľstiev pomerne benevolentný a hovorí, že poslanci sa schádzajú podľa potreby, najmenej však raz za tri mesiace. Trenčianska poslankyňa Eva Struhárová častejšie zvolávanie rokovaní zastupiteľstva uvítala.

„Niežeby som nevedela čo s časom, ale naozaj je lepšie mať viac týchto zasadnutí, lebo to kvantum materiálov, čo tu potom musíme nejako absorbovať, to nie je len tak. No ale zase na druhej strane vidíme aj tú dnešnú účasť, a tak dúfajme, že všetci si to zoberú za svoje a budú sa rokovaní zúčastňovať,“ poznamenala Struhárová.

Na decembrovom zastupiteľstve naozaj vedenie mesta bojovalo s hroziacou možnosťou prerušenia rokovania v prípade, že by počet poslancov klesol pod nadpolovičnú väčšinu. Pri záverečných bodoch sa prezentovalo už len 14 z 25 poslancov a ak by zo sály odišli ešte dvaja, rokovanie by muselo predčasne skončiť.

„Verím, že nás bude na týchto zastupiteľstvách viac a nie takáto tesná väčšina. Vám, čo ste tu zostali, naozaj úprimne ďakujem a myslím si, že je to prejav úcty k voličom, aj k mestu. Viem, že je to únavné, ale verím, že keď to teraz bude častejšie, možno tých bodov nebude až tak veľa a pôjde to rýchlejšie,“ dodal primátor Rybníček.

Podľa schváleného harmonogramu čakajú trenčianskych poslancov v prvom polroku zasadnutia mestských zastupiteľstiev v pravidelných mesačných intervaloch. To úvodné je naplánované na 24. januára, nasledujúce rokovania by sa mali konať 28. februára, 21. marca, 18. apríla, 29. mája a 27. júna.

Po letnej prázdninovej pauze je ďalšie rokovanie plánované na 26. septembra, nasledovať bude rokovanie 29. októbra a záverečné stretnutie poslancov k schvaľovaniu návrhu rozpočtu je predbežne avizované na 10. decembra.

Treba ešte dodať, že zvýšená frekvencia rokovaní mestského zastupiteľstva v Trenčíne nemá nejaký podstatný vplyv na poslanecké odmeny. Trenčín totiž využíva ustanovenie o maximálnej možnej ročnej poslaneckej odmene, ktorú zákon zastropoval na úrovni základného mesačného platu primátora mesta.

Kým v roku 2021 trenčianski poslanci mesačne zarábali v hrubom 334 eur, o rok neskôr to bolo 357 eur a vlani už 384 eur. Odmena v príslušnom mesiaci je krátená o 10 percent len v prípade, že sa poslanec ospravedlní z rokovania mestského zastupiteľstva.


Ďalšie články