Zákaz pyrotechniky nás potešil. Bezohľadnosť ľudí nepozná hranice, hovorí členka Trenčianskeho útulku

Psík z trenčianskeho útulku Trenčiansky Útulok sa teší obmedzeniam silvestrovskej pyrotechniky. Foto: Trenčiansky Útulok

TRENČÍN – Útulky po celom Slovensku neprežívajú príchod nového roka práve najšťastnejšie. Tento rok však mali byť zvieratá nielen v útulkoch posledný raz vystavené stresu z používania pyrotechniky.

Zákon o predaji pyrotechniky sa totiž zmenil. Pyrotechniku vyšších kategórií už nekúpite v supermarketoch, kde bude možné predávať len výrobky spadajúce do kategórie F1, teda prskavky, fontánky či vybuchovacie guličky, takzvané cibuľky. Ostatnú povolenú pyrotechniku kúpite len vo vybraných špecializovaných obchodoch.

Zároveň platí zákaz odpaľovať pyrotechniku vo vzdialenosti menšej ako 250 metrov od nemocníc, domovov pre seniorov, útulkov alebo zoologických záhrad. Dôvodom sprísnenia podmienok bola hlavne ochrana zvierat, a to nielen psov, ktoré výbuchmi veľmi trpia.

Počas pravdepodobne posledného hlučného Silvestra mali plné ruky práce aj v Trenčianskom útulku. „Rozhranie roka sme mali náročné, keďže stále upozorňujeme majiteľov psov, aby si ich riadne zabezpečili a nevenčili voľne, ale stále sú plné stránky stratených psíkov. Aj k nám pribudlo pár zatúlancov. Upokojujúce lieky nepoužívame vzhľadom na finančnú stránku a počet našich zverencov,“ prezradila nám Petra Ožvaldová z OZ Trenčiansky útulok.

Slávnostný deň sa niesol v nervozite, brechaní a strachu. „Podaktorí nechceli od strachu ísť z búdy von a ani ten deň nejedli. Tento rok sme zažili odpaľovanie petárd v našom bezprostrednom okolí, čo sa nám teda ešte nikdy nestalo. V našej blízkosti žije mnoho divých mačiek, bažanty a dokonca srny. Tieto zvieratá nemali šancu sa nikam ukryť,“ pokračovala Ožvaldová pre Trenčiansky Štandard.

„Zákon o zákaze pyrotechniky, ktorý prišiel do platnosti, veľa ľudí potešil. Rozumieme ľuďom, ktorí ju používajú s rozumom a v stanovenom čase, ale nájdu sa aj takí, ktorí nedodržiavajú čas používania pyrotechniky alebo vhodné miesto,“ poznamenala.

Už pred silvestrovskými oslavami sa našli občania, ktorí odpaľovali pyrotechniku v blízkosti prírody či zvierat. „Je veľmi ťažké ľudí poučiť a usmerniť. Všetky doterajšie výzvy boli márne, až došlo k tomu, že sa pyrotechnika úplne zakázala. Mám radosť zo zákazu, lebo bezohľadnosť ľudí niekedy nemá hranice,“ dodala na záver Petra Ožvaldová, ktorá má v kompetencii Občianske združenie Trenčiansky Útulok, kde sa nachádza približne 50 psíkov.


Ďalšie články