Namiesto megalomanského terminálu len rekonštrukcia stanice, Mičega hovorí o lúpeži

Trenčín, železničná stanica Poslanec Miloš Mičega aj touto fotografiou na sociálnej sieti upozornil, že nový projekt rekonštrukcie autobusovej stanice je podstatne skromnejší. Foto: MM

TRENČÍN – Megalomanský projekt dopravného terminálu, ktorý mal v Trenčíne zmodernizovať súčasne autobusovú aj železničnú stanicu prostredníctvom obchodného centra, je definitívne minulosťou. Dobrou správou je, že na konci budúceho roka už nebude autobusová stanica hanbou Trenčína.

Zabezpečiť to má zmluva medzi mestom Trenčín a spoločnosťou SIRS Development, ktorú mali na dnešnom rokovaní zastupiteľstva schváliť mestskí poslanci. Na návrh primátora Richarda Rybníčka však tento bod stiahli z rokovania na dopracovanie a zmluvu by tak mali schvaľovať vo februári.

Žilinská spoločnosť, ktorá je väčšinovým vlastníkom autobusového dopravcu SAD Trenčín, zabezpečujúca donedávna popri prímestskej autobusovej doprave v Trenčianskom kraji aj mestskú hromadnú dopravu v krajskom meste, prišla s ambicióznym projektom na výstavbu terminálu ešte v roku 2010. Preinvestovať chcela viac ako 80 miliónov eur a výsledkom malo byť moderné obchodné centrum, pod strechou ktorého by fungovali stanice pre autobusovú aj železničnú dopravu.

Trenčianska radnica bola projektu naklonená, v priebehu rokov 2011 a 2012 predala firma pozemky spolu za takmer milión eur a neskôr poslanci menili aj územný plán v prospech tohto veľkého projektu. Kosa narazila na kameň vo chvíli, keď Železnice SR nepodpísali zmluvu na rekonštrukciu železničnej stanice s firmou SIRS Development a firme sa do menšieho projektu len s modernizáciou autobusovej stanice pre nízku návratnosť nechcelo.

Trenčianskej samospráve došla trpezlivosť v roku 2018, kedy poslanci schválili odstúpenie od kúpnych zmlúv a odvtedy sa päť rokov vliekli dva súdne spory o určenie vlastníckeho práva k pozemkom, ktoré sú momentálne v majetku SIRS Development.

Proces mimosúdnej dohody určite ovplyvnil zisk titulu Európske hlavné mesto kultúry 2026. Ak sa nechcelo vedenie mesta pred domácimi, ale predovšetkým zahraničnými návštevníkmi hanbiť, muselo sa pokúsiť vyrokovať aspoň akú-takú rekonštrukciu autobusovej stanice.

Mestskí poslanci majú na stole návrh zmluvy medzi Mestom Trenčín a firmou SIRS Development, ktorej výsledkom je rekonštrukcia autobusovej stanice umiestnenej priamo pred železničnou stanicou v priestore súčasných stojísk prímestskej a medzinárodnej autobusovej dopravy. V zmluve sa investor zaväzuje podať návrh na vydanie stavebného povolenia do 90 dní od účinnosti zmluvy a rekonštrukciu zrealizovať do 31. decembra 2025 alebo do deväť mesiacov od dňa právoplatnosti stavebného povolenia.

Nezrealizovaná výstavba terminálu bola témou dlhodobo kritizovanou poslancom Milošom Mičegom, ktorý hovorí o dokonanej lúpeži na Trenčanoch. Podľa jeho slov bola autobusová stanica predaná za primátora Rybníčka za viac ako 800-tisíc eur s podmienkou výstavby terminálu. „Len ročný príjem terajšieho majiteľa za vjazd autobusov na stanicu a parkovanie taxíkov je približne 600-tisíc eur. Pol milióna eur ročne platí Trenčiansky samosprávny kraj za vjazd prímestských autobusov. Platia to teda vlastne všetci obyvatelia kraja a cestujúci v cene lístka,“ zdôraznil Mičega vo svojom príspevku na sociálnej sieti.

Poslanci mali o zmluve hlasovať dnes, ale nakoniec nehlasovali. Primátor Richard Rybníček v úvode rokovania navrhol predmetný bod z programu stiahnuť. „Tesne po novom roku času na veľké diskusie k téme nebolo. Diskutovali sme s mnohými poslancami o niektorých návrhoch, ktoré sa snažili k zmluve predkladať a myslím si, že je možné nájsť spoločnú reč a cestu, ale potrebujeme k tomu ešte nejaký čas,“ zdôvodnil svoje rozhodnutie Rybníček.

Dôležitá diskusia o projekte sa očakáva na zasadnutí komisie životného prostredia, dopravy, investícií a územného plánovania, ktorá je zvolaná na 13. februára o 16:00. Podľa jej predsedu Richarda Medala je zasadnutie komisie verejné a aj preto naň pozýva širokú verejnosť s tým, že mestský úrad zabezpečí dostatočné veľkú rokovaciu miestnosť.


Ďalšie články