Mestá a obce v Trenčianskom kraji sa môžu tešiť. Ministerstvo financií im uvoľnilo sľúbené milióny

kamenický Na snímke sprava minister financií SR Ladislav Kamenický. Foto: Martin Baumann/TASR

TRENČÍN – Minister financií Ladislav Kamenický podpísal uvoľnenie peňazí pre obce a mestá Trenčianskeho kraja. Sumu, ktorá presahuje 2,1 milióna eur, si rozdelí celkovo 180 subjektov. O podpise informoval rezort na svojej sociálnej sieti.

Čo deklarovali, to aj dodržali. Vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Trenčíne rozhodla o finančnej injekcii pre 180 projektov miest a obcí. Pomoc odklepli všetkým deviatim okresom Trenčianskeho kraja.

Najmä naše obce potrebovali podporu ako soľ. V budúcnosti by sa tomu nemali vyhýbať ani ďalšie kraje na Slovensku, keďže výjazdové rokovania majú byť tradíciou súčasnej vládnej garnitúry. Podobnými rokovaniami sa postupne obnovuje dialóg medzi samosprávami a vládou. Čiastky sa pohybujú v rozmedzí štvorciferných až šesťciferných čísiel. Celková suma predstavuje 2 100 416 eur.

Ide o opravy komunikácií, rekonštrukcií obecných úradov, modernizácie verejných osvetlení, zateplení hasičských zbrojníc, obnovy kultúrnych pamiatok a podobne. V okrese Trenčín pôjde napríklad 32 000 eur na projektovú dokumentáciu a prieskumné vrty na podjazd pod hlavnou cestou I. triedy medzi Novou Dubnicou, Trenčianskou Teplou a Dubnicou nad Váhom a napojením na cyklotrasu TSK. Tento úsek je už dlho tŕňom oku obyvateľov Trenčianskej Teplej a vodičov, ktorí tadiaľ prechádzajú.

Ako ďalej uvádza rezort financií „ministerstvo muselo pre každú obec vyčleniť potrebné zdroje samostatne. Aj preto musel dať minister financií na dokumenty približne 780 podpisov. Kopa papierov mala výšku 61 cm,“ informovalo ministerstvo.

Okrem toho po dohode s predstaviteľmi Združenia miest a obcí vláda vyplatí všetkým obciam a mestám na Slovensku 60 miliónov eur do konca kalendárneho roka 2023.


Ďalšie články