VIDEO: V Trenčíne protestovali stovky ľudí. Hlina burcoval proti Baškovi

Protest v Trenčíne. Foto: Rasťo Harakal Protest v Trenčíne. Foto: Rasťo Harakal

TRENČÍN – Protivládne protesty v slovenských mestách pokračovali aj dnes. Ľudia prišli vyjadriť svoj nesúhlas aj na Štúrovo námestie v Trenčíne. Na podujatí vystúpili predstavitelia opozície, krajských organizácií a aj poslanec trenčianskeho mestského zastupiteľstva.

Spevák Marián Mikuš zložil pesničku, v ktorej nazval poslanca Andreja Danka „mentálnym impotentom“. Posledným rečníkom bol poslanec Alojz Hlina, ktorý vyzval Trenčanov, aby dohovorili predsedovi TSK Jaroslavovi Baškovi.

Demonštrácie, ktoré sa už po piaty raz konajú na námestiach slovenských miest, sú namierené proti novelizácii Trestného zákona a rušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry. Podľa koalície aj podľa Najvyššieho súdu SR za uplynulé 3 roky niekoľkokrát pochybila, čo je hlavným dôvodom návrhu na zrušenie tejto inštitúcie.

Poslanci minulý týždeň odsúhlasili rokovanie o novele v skrátenom legislatívnom konaní. Rozprava trvala rekordných 13 dní. Vystúpilo v nej spolu 100 rečníkov v rámci 2 067 vystúpení. Momentálne sa koná v Národnej rade SR k tejto novele prvé čítanie.

Protest na Štúrovom námestí. Zdroj: Trenčiansky Štandard

Hlina si vyslúžil potlesk a obul sa do župana

Štúrovo námestie sa dnes začalo zapĺňať pred 18:00. Rečníci, ktorí vystúpili, boli z táborov opozičných parlamentných strán, ale aj z ich krajských organizácií. Protest viedol člen OKS Juraj Bakoš, ktorý tak vystriedal Ivana Hudcovského z Progresívneho Slovenska (PS).

O hudobnú vložku sa postaral Marián Mikuš, ktorý zložil pieseň o vládnej koalícii. Použil niekoľko vulgarizmov, nazval v nej Andreja Danka „mentálnym impotentom“ a z jeho úst zaznelo aj „ani blbá opica by nevolila Fica“.

Z KDH vystúpili Juraj Maláň a Ivan Porubec. Pokojný prednes mal Richard Medal, ktorý pôsobí ako poslanec mestského zastupiteľstva v Trenčíne a je aj občiansky aktivista. Zo strany Progresívne Slovensko sa vyjadrila poslankyňa Tina Gažovičová, ktorá podľa vlastných slov verí, že „sme sa po týchto voľbách poučili“.

Záverečný rečník protestu v Trenčíne bol poslanec Národnej rady Slovenskej republiky za stranu Sloboda a Solidarita Alojz Hlina, ktorý si vyslúžil búrlivý potlesk. „Tieto protesty nám do parlamentu dodávajú silu. Ideme do finále. Novelu Trestného zákona posunuli do ďalšieho čítania iba 76 hlasmi. Chcú to schváliť najtesnejšou väčšinou ako môže byť. Každý jeden hlas má pre nich cenu zlata. My v tom parlamente urobíme, čo sa dá,“ vyhlásil protestujúci Hlina.

„V čom je šanca pre Trenčín. Máte tu Jara Bašku, veď on je župan. On je jeden z tých 76 poslancov. Je to váš človek, vy sa s ním stretávate. Povedzte mu: ‚Jaro, nerob to! Ohrozuješ nás, ohrozuješ ľudí.‘ Povedzte to ľuďom od vás,“ rozohnil sa Hlina.

Jaroslav Baška je členom strany SMER-SSD a koncom minulého roka sa zúčastnil na výjazdovom rokovaní vlády v Trenčíne, kde vláda podporila v rámci Trenčianskeho kraja 180 projektov, ktorým odklepla finančnú injekciu vo výške 2 100 416 eur.

Na proteste sa zúčastnilo približne 450 ľudí. Pre porovnanie, parlamentné voľby v okrese Trenčín vyhrala strana Progresívne Slovensko so ziskom 25,82 % volilo ju približne 8 200 ľudí. Na druhom mieste v Trenčíne bola strana SMER-SSD, ktorá získala 21,79 %, čo predstavuje približne 7000 voličov.

Po 19:00 zaznela slovenská hymna a zhromaždenie sa pokojne skončilo.


Ďalšie články