V Púchove zazvonil budík, poslanci schválili prvé dve žiadosti o financie z Fondu na podporu športu

Púchov, mestské zastupiteľstvo Mestskí poslanci schválili žiadosti o finančnú podporu na dva projekty športovej infraštruktúry. Foto: RV

PÚCHOV – Na púchovskej radnici zazvonil budík a vedenie mesta konečne zistilo, že na Slovensku už štyri roky funguje Fond na podporu športu, ktorý každoročne podporuje niekoľkostotisícové projekty športovej infraštruktúry. Púchov sa zapája až do v poradí štvrtej výzvy v histórii fondu, keď mestskí poslanci na stredajšom rokovaní schválili podanie dvoch žiadostí na obnovu dvoch športových areálov.

Viac ako 70 miliónov eur z Fondu na podporu športu za posledné tri roky našli uplatnenie po celom Slovensku pri výstavbe, rekonštrukcii a modernizácii športovej infraštruktúry. Aj v Trenčianskom kraji má takmer každé mesto dobrú skúsenosť s finančnou podporou pri obnove telocviční, školských areálov, športových hál či iných športových plôch. Len Púchov doteraz medzi žiadateľmi absentoval.

Zdá sa, že zmena prišla po tom, čo si na viceprimátorskú stoličku sadol bývalý učiteľ ZŠ Gorazdova Peter Bílik a cielene sa začal zaujímať o využívanie externých zdrojov.

Práve školský areál ZŠ Gorazdova je prvou púchovskou „lastovičkou“ smerujúcou do Fondu na podporu športu. Areál sa vo veľkom skloňoval pred voľbami v roku 2022, kedy megalomanský projekt výstavby ihriska s umelou trávou pre potreby futbalového klubu MŠK Púchov aj s umelým osvetlením viedol k spísaniu viacerých petícií obyvateľov okolitých obytných domov. Aktuálny projekt je podstatne šetrnejší k okolitej zeleni a má slúžiť nielen školskej mládeži, ale práve aj verejnosti z tohto sídliska.

Projekt zahŕňa predovšetkým výstavbu novej atletickej dráhy a viacúčelového ihriska s workout ihriskom a oddychovou zónou na ploche dnešného futbalového ihriska. Nové viacúčelové ihrisko vznikne aj rekonštrukciou existujúcej asfaltovej plochy.

Podľa primátorky Kataríny Henekovej je dôvodom investičného zámeru aktuálna absencia kvalitných hracích a tréningových plôch, ktoré zodpovedajú súčasným požiadavkám a normám. „Našou snahou je zatraktívniť a plne sfunkčniť školské areály, ktoré majú slúžiť nielen počas vyučovania na výchovno-vzdelávací proces, ale aj voľnočasové využitie pre všetkých, ktorí majú záujem sa hýbať a športovať. Je to krásny projekt, ktorý bol konzultovaný aj so zástupcami školy, členmi výboru mestskej časti a tiež na príslušných komisiách. Urobíme všetko, aby nám finančné prostriedky na jeho realizáciu boli pridelené,“ poznamenala púchovská primátorka.

Púchov sa nakoniec púšťa do dotačného boja s dvomi projektmi, pričom tým druhým je výstavba multifunkčného ihriska v areáli MŠK Púchov. Vlani tu stavebné stroje poslali k zemi časť nevyužívaných diváckych „ochozov“ a vytvorila sa tak voľná plocha o výmere približne 4-tisíc m2, na ktorých chce futbalový klub vytvoriť nové tréningové plochy.

Ani jeden z projektov nie je lacný, aktuálne sú nacenené na približne 950-tisíc, respektíve 800-tisíc eur. Zdá sa, že vo vedení mesta a medzi poslancami má prioritu projekt športového areálu ZŠ Gorazdova, keďže v prijatom uznesení figuruje 40-percentné spolufinancovanie zo strany mesta, kým v prípade druhého projektu je to len 30 percent.

Práve za vyššie spolufinancovanie dostane projekt v hodnotiacej komisii Fondu na podporu športu viac bodov. Body však budú púchovským projektom chýbať v otázke verejného obstarávania, keďže to bolo vyhlásené ešte len tento týždeň a zvýhodnené bývajú projekty s ukončeným verejným obstarávaním a vybratým úspešným uchádzačom.

Vizualizácia obnoveného areálu Základnej školy Gorazdova. Foto: Mesto Púchov

Ďalšie články