Nemorálne napĺňanie obecnej pokladnice? Majitelia neobývaného domu musia platiť stovky eur za odpad

WhatsApp Image 2024-02-13 at 08.21.37 (3) Neobývaná nehnuteľnosť pána Jozefa. Foto: Trenčiansky Štandard

TRENČÍN/NOVÁ BOŠÁCA – Systém poplatkov za komunálny odpad nie je vždy taký jednoduchý alebo spravodlivý, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Svedčí o tom aj prípad nášho čitateľa, ktorý má zaplatiť obci za „fiktívny odpad“.

Pán Jozef z Trenčianskych Bohuslavíc sa stal aktérom „pochybného“ výberu poplatku za komunálny odpad. Je jedným z 12 spoluvlastníkov trvalo neobývanej nehnuteľnosti v obci Nová Bošáca (okres Nové Mesto nad Váhom), ktorú neužíva ani príležitostne. Napriek tomu, že v dome niekoľko rokov nevzniká odpad, objekt nedisponuje smetnou nádobou, ktorú majitelia vrátili obecnému úradu, obec vyrubila každému z vlastníkov poplatok vo výške 27 eur na rok 2023, čo spolu predstavuje 324 eur.

Právna základňa poplatkov za komunálny odpad je stanovená v zákone, ktorý určuje, že každá fyzická osoba, ktorá má trvalý alebo prechodný pobyt v obci alebo je oprávnená užívať nehnuteľnosť na území obce, je povinná platiť poplatok. Štát ale samosprávam dáva priestor na jeho zníženie či úplné odpustenie.

Kolotoč odvolaní

„Proti rozhodnutiu som podal odvolanie a obec ho odstúpila Finančnému riaditeľstvu SR (FR SR), ktoré konštatovalo, že uvedené rozhodnutie obce nespĺňa všetky náležitosti. Chýbal v ňom uvedený skutočný dôvod vyrubenia poplatku, taktiež sa tam neuvádza konkrétna nehnuteľnosť na užívanie, prípadne oprávnenie užívať ju,” povedal pre Trenčiansky Štandard pán Jozef.

Ďalej v ňom chýbali aj konkrétne ustanovenia právnych predpisov, podľa ktorých správca dane (obec) rozhodoval. Odvolávací orgán konštatoval, že preskúmavané rozhodnutie je nesprávne odôvodnené a nesúvisí s meritom veci.

Následne obec poslala nové rozhodnutie o vyrubení poplatku za komunálny odpad, v ktorom odstránila len časť nedostatkov uvádzaných v rozhodnutí FR SR. Kolotoč odvolaní sa zastavil až pri treťom rozhodnutí, ktoré zo strany novobošáckeho obecného úradu spĺňalo všetky náležitosti.

Obec teda naďalej trvá na riadnom splatení pohľadávky aj napriek tomu, že na poskytovanie úľav majú všetky kompetencie.

Koná obec nemorálne?

„Slovenská verejnosť je neustále informovaná o tom, ako sa samosprávy sťažujú na nízke príspevky od štátu. Ale bolo by objektívne oboznámiť ľudí aj s tým, ako si niektoré samosprávy kompenzujú nižšie príspevky od štátu vyrubovaním poplatkov za komunálne odpady. Predpokladám, že takýchto prípadov je viac. Naplnenie obecnej pokladne takýmto spôsobom je nemorálne,” myslí si pán Jozef, ktorý podľa vlastných slov vyrubenú sumu nakoniec pravdepodobne splatí. Ak by žiadal obec o odpustenie poplatku, toto si musí uplatniť v samostatnom konaní u správcu dane.

Podľa Jána Žuchu, starostu obce Nová Bošáca, je však problém oveľa hlbší. Objektívne a spravodlivo zisťovať, či majiteľ nehnuteľnosť využíva alebo nie, je podľa neho náročné. „Zavedieme evidenciu dochádzky? A ak ju nevyužíva alebo využíva príležitostne, ako vieme hodnoverne preukázať, že neprodukuje odpad? Na základe subjektívneho posúdenia starostu? Podľa môjho názoru je tento postup neprípustný a v rozpore s platnou legislatívou,“ myslí si.

Ak by aj radnica vytvorila možnosť výnimky neplatiť paušálny poplatok za odpad pre majiteľov nehnuteľností, ktorí nemajú trvalý pobyt v obci, môžu vraj s istotou konštatovať, že za odpad nebude platiť nikto. „Som ale za každú zmenu, ktorá prispeje k objektivite financovania odpadov, aby sme sa správali morálne a eticky,“ doplnil starosta. 

Pre porovnanie – za komunálne odpady sú považované:

  • odpady z domácnosti vznikajúce na území obce okrem odpadov vznikajúcich pri bezprostrednom výkone činností tvoriacich predmet podnikania alebo činnosti právnickej osoby alebo fyzickej osoby – podnikateľa
  • odpady z nehnuteľností slúžiace fyzickým osobám na rekreáciu (záhrady, chaty, chalupy), na parkovanie alebo uskladnenie vozidla používaného pre potreby domácnosti (garáže, garážové stojiská a parkovacie stojiská)
  • odpady vznikajúce pri čistení verejných komunikácií a priestranstiev, ktoré sú majetkom obce alebo v správe obce a tiež pri údržbe verejnej zelene vrátane parkov a cintorínov a ďalšej zelene na pozemkoch právnických osôb, fyzických osôb a občianskych združení

Aký z vyššie spomenutých odpadov podľa obce Nová Bošáca vyprodukovalo 12 spoluvlastníkov rokmi neobývanej nehnuteľnosti, ktorá nedisponuje ani smetnou nádobou, pánovi Jozefovi nie je dodnes jasné.

Nehnuteľnosť pána Jozefa v Novej Bošáci, ktorej je spoluvlastníkom. Foto: Trenčiansky Štandard
V objekte dlhé roky nikto nebýva a nedisponuje ani smetnou nádobou. Foto: Trenčiansky Štandard

Ďalšie články