FOTO: Kedysi vyhľadávaná chata Gilianka čoraz viac chátra. Aký osud ju čaká?

IMG_1378 Chata Gilianka. Zdroj: Trenčiansky Štandard

TRENČÍN/BOLEŠOV – História turistickej chaty Gilianka, ktorá sa nachádza na úpätí Bielych Karpát s nádhernými výhľadmi na Považie, sa spája s mnohými nezabudnuteľnými udalosťami, oslavami, cyklistickými výletmi či letnými tábormi. Dnešná realita je, žiaľ, iná.

Gilianka leží v príjemnom horskom prostredí na začiatku Bolešovskej doliny. Prístupná je po asfaltovej ceste z obce Bolešov, od ktorej je vzdialená asi 2,5 km. Popri chate vedie modro značený turistický chodník, ktorý vás privedie k Dračej studni a k horárni Chrástková, odkiaľ sa možno cez Biely vrch dostať až k rekreačnému stredisku Vršatec. 

Trojpodlažná murovaná chata s centrálnym vykurovaním ponúkala v časoch svojej najväčšej slávy 2-, 3- a 4-posteľové izby s vlastnou kúpeľňou a toaletou, posedenie pri táboráku, ale aj možnosť relaxovať pri krbe na rozľahlej krytej terase.

Približne 50 m od chaty našli športuchtiví návštevníci hracie plochy pre tenis, plážový volejbal, basketbal a malý futbal, či prírodnú vodnú nádrž na kúpanie a športové rybárčenie. A že išlo vskutku o vyhľadávané miesto nielen miestnych, ale aj ľudí zo širokého okolia, vám potvrdí azda každý, kto Gilianku navštívil.

Súčasný stav chaty však pripomína jej niekdajšiu „zlatú éru“ už iba matne. Zanedbané je nielen okolie objektu, ale aj interiér, v ktorom sa nenachádza už takmer žiadne zariadenie. Krytá terasa slúži ako sklad nepotrebných vecí, ktorých sa tam nakopilo viac než dosť. Vedľa stojaca a voľne prístupná miestnosť je zase skladiskom stovák prázdnych fliaš, vriec s odpadom a starého nábytku.

Pozor si treba dávať aj na odkrytú šachtu, ktorá síce nie je výrazne hlboká, no pri troche nepozornosti by mohla spôsobiť nepríjemné zranenie, rovnako ako rozbité sklenené výplne dverí na bočnom vchode.

Majiteľom chaty je firma Klondajk, s. r. o., so sídlom v Novej Dubnici. Aj keď sme sa jej zástupcov snažili v súvislosti s témou opakovane kontaktovať, do uzávierky sa nevyjadrili. Zaujímalo nás, prečo boli nútení pristúpiť k uzatvoreniu objektu a aké plány majú s chatou v budúcnosti. 

Ani Martin Rác, starosta obce Bolešov, nemá od majiteľa žiadne informácie o zámere jej využitia. Pre našu redakciu však potvrdil, že Gilianka je pre verejnosť zatvorená od roku 2018.

Príčin, prečo majitelia nechávajú túto budovu chátrať, môže byť mnoho. Od nedostatočných prostriedkov na jej údržbu alebo obnovu až po vhodný čas na jej predaj alebo rekonštrukciu. Tak či onak, pre miestnych obyvateľov predstavuje táto opustená budova smutnú pripomienku minulosti. To, či bude ešte niekedy plniť svoj účel, v súčasnosti zatiaľ nie je jasné.

Vedeli ste, že:

Podľa povesti mal horár v Bolešovskej doline na Plešivici dve dcéry? Jedna z nich sa volala Gilianka. Tú však odvábili víly a prijali medzi seba. Nikto ju už nikdy viac nevidel. Preto lúku, na ktorej víly tancovávali, nazvali ľudia Giliankou.

Chata Bola kedysi vyhľadávaným objektom. Foto: Trenčiansky Štandard
Niekoľko rokov však postupne chátra. Foto: Trenčiansky Štandard
Súčasný interiér chaty. Foto: Trenčiansky Štandard
Krytá terasa je skladiskom starého nábytku. Foto: Trenčiansky Štandard
Voľne prístupná miestnosť plná odpadu. Foto: Trenčiansky Štandard
Odkrytá šachta. Foto: Trenčiansky Štandard
Výstavba Gilianky. Zdroj: MAS Vršatec

Ďalšie články