Župa investuje vyše milión eur do rekonštrukcie autobusovej stanice v Trenčíne

IMG_2864 TSK podporí rekonštrukciu autobusovej stanice sumou vyššou ako milión eur. Foto: Trenčiansky Šandard

TRENČÍN – Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) finančne podporí rekonštrukciu autobusovej stanice vo výške viac ako milión eur. Na pondelňajšom tlačovom brífingu to oznámil predseda TSK Jaroslav Baška.

„Jednou z kompetencii Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) je prímestská autobusová doprava – to sú tie modré autobusy, ktoré jazdia naprieč celým Trenčianskym krajom. Túto kompetenciu prímestskej autobusovej dopravy plne financuje TSK a spolufinancuje ich aj cestujúca verejnosť,“ uviedol na úvod tlačovej besedy Baška.

Pripomenul, že TSK ešte v roku 2019 podpísal zmluvu so SAD Trenčín a majiteľmi autobusovej stanice o takzvanom financovaní vstupov na autobusovú stanicu.

Doplnil, že v predmetnej zmluve si zmluvné strany zafixovali výšky jednotlivých nákladov za vstupy do autobusových staníc vrátane trenčianskej stanice a dohodli si aj určité povinné investície takzvaného nekomerčného charakteru, ktoré majú zvyšovať komfort cestujúcej verejnosti.

„Zmluva bola platná do októbra minulého roku. Som veľmi rád, že prednedávnom sme podpísali novú zmluvu, kde záväzok z predchádzajúcej zmluvy vo výške 800-tisíc eur bude prenesený do tejto novej zmluvy, kde sme si teda zastropovali cenu za jednotlivé vstupy aj na autobusovú stanicu tu, v Trenčíne,“ osvetlil Baška.

V zmluve si mali dohodnúť aj čiastku, ktorá bude do 30. októbra 2025 investovaná do predmetnej rekonštrukcie. Viac ako milión eur chce župa použiť na prerábku a celkovú modernizáciu autobusovej stanice.

Baška tiež uviedol, že sa s majiteľmi autobusovej stanice dohodli, že tí do 30. júna tohto roku podajú žiadosť o stavebné povolenie.

„Viete dobre, že je tam dlhoročný spor aj medzi mestom, aj medzi vlastníkmi autobusovej stanice a priľahlých pozemkov. Veríme v to, že mesto Trenčín sa najbližšie dohodne s majiteľmi, a že projekt, o ktorom bude hovoriť bližšie pán Cmarko, bude akceptovaný.“

V akej fáze sa plánovaná rekonštrukcia nachádza?

„Máme vypracovaný projekt pre stavebné povolenie. Získavame všetky stanoviská od dotknutých orgánov, aby sme boli schopní v dostatočnom predstihu podať žiadosť o stavebné povolenie na rekonštrukciu,“ skonštatoval Ľubor Cmarko, zástupca spoločnosti SIRS Development, a. s., ktorá je majiteľom SAD Trenčín.

„Počas zajtrajšieho dňa bude v Trenčíne predstavený projekt podrobnejšie verejnosti. Dúfame, že verejnosť ocení, ako je projekt navrhnutý,“ uviedol Cmarko.

„Celá rekonštrukcia bude prebiehať v predstaničnom priestore medzi Železničnou ulicou a budovou železničnej stanice, kde bude celkovo deväť diaľkových, respektíve medzimestských státí pre medzimestskú dopravu. Na ulici Železničnej budú vlastne situované MHD – sú to štyri linky, plus tam budú dve výstupiská pre diaľkovú dopravu,“ ozrejmil Cmarko.

V starej prímestskej časti plánujú vybudovať takzvané stojisko pre prímestskú hromadnú dopravu. „Tá plocha bude zrevitalizovaná tak, aby slušne vyzerala. Výška investície je 2 400 000 eur,“ zhrnul.

Zmení sa cena lístkov v MHD a prímestskej doprave?

„Čo sa týka MHD, tak určite nie. Z hľadiska stanice tam nie sú nejaké poplatky…“ uviedol Cmarko. „Čo sa týka prímestskej autobusovej dopravy, do 30. októbra 2025 máme zafixované ceny,“ uzavrel Baška.

Ceny lístkov by sa tak v najbližšej dobe meniť nemali.


Ďalšie články