Tipy na víkend: Zažite romantiku na hrade či zábavné stretnutie so štyrmi chlapmi a jednou zvedavou ženou

Tipy na víkend: Zažite romantiku na hrade či zábavné stretnutie so štyrmi chlapmi a jednou zvedavou ženou Trenčiansky hrad. Foto: KIC Trenčín

TRENČÍN – Ak si chcete počas víkendu oddýchnuť od bežných povinností, ste z okolia Trenčína alebo si do nášho regiónu radi urobíte výlet, máme pre vás niekoľko zaujímavých kultúrnych tipov, ktoré by sa vám mohli páčiť.

Výstava: Peter Lehocký – 15. 2. 2024 až 15. 3. 2024, Hviezda, Trenčín

Výstava kresliara, maliara, pedagóga, dizajnéra, textilného výtvarníka, ale aj sochára a tvorcu objektov, Trenčana Petra Lehockého, je poctou k jeho významnému životnému jubileu. V rokoch 1981 až 1988 realizoval významné práce, ako je osvetlenie kolonády v Mariánskych Lázňach, osvetlenie Františkánskej záhrady a zámku Trója v Prahe a Medickej záhrady v Bratislave.

Druhou najdôležitejšou oblasťou jeho tvorby je holografia. Ako prvý na Slovensku začal od roku 1986 experimentovať a vytvárať prvé hologramy. Zdanlivo neživú sklenenú dosku oživuje svetelnými lúčmi, ktoré odklínajú plochu a vytvárajú priestorový trojdimenzionálny obraz, ktorý sa jedinečne mení s uhlom nášho pohľadu a s naším pohybom.

Rozsah jeho tvorivého zamerania približujú aj kresby. Neobyčajne poetické, krehké vo svojich mäkkých, dynamických linkách a farebných plochách, vzdialene evokujúce rytmus a harmóniu vládnucu vo svete prírody. Sú prvotným záznamom myšlienok, ale aj prvotným predobrazom jeho voľných sochárskych diel, ktoré tvoria záverečný okruh jeho neobyčajne všestrannej tvorby.

Vstup na výstavu je zdarma. 

Adela a štyria chlapi – 17. 2. 2024, 18:00, Kultúrne centrum Bojnice

Štyria chlapi a Adela je stretnutie známej štvorice a jednej zvedavej ženy. Na prvý pohľad si možno myslíte, že ich poznáte, na druhý zistíte, že o nich viete málo, na tretí začnú zisťovať novinky o sebe navzájom. Výnimočná show, ktorá je zárukou skvelého humoru, sľubuje okrem iného inteligentné zamyslenia aj priame otázky až ku koreňu veci.

Účinkujú: Adela Vinczeová, Vladimír Kobielsky, Filip Tůma, Marek Fašiang, Adam Bardi

Valentínske prechádzky hradom – 18. 2. 2024, od 9:00 do 16:30, Hrad Beckov

Komu sa nechcelo sláviť Valentína uprostred týždňa, môže tak urobiť v nedeľu na hrade Beckov. Okrem čarovných nápojov lásky je pre vás pripravená aj súťaž* o poukážku na wellness v Kúrii Beckov pre dve osoby.

Po prechádzke hradom sa budete môcť zahriať pri čarovnom nápoji lásky od bosorky Rózy, skladať svojim drahým polovičkám básne v poetickej tvorivej dielni, pokochať sa výhľadom zo strechy západného paláca či zahrať si dobové hry a preskúmať novú expozíciu v pivnici západného paláca.

*Pravidlá súťaže: ak hradnú vstupenku z 18. 2. 2024 vhodíte do truhličky u bosorky Rózy, tá spomedzi vás v pondelok vyžrebuje výhercu (na vstupenku je potrebné napísať svoje meno a kontakt).

Pre tento víkend platí bežné mimosezónne vstupné.

Detský divadelný klub: Hlúpy Jano v sieti – 18. 2. 2024, 16:00, Družba Drama Studio, OC Družba

Príďte zažiť inscenované čítanie vybraných rozprávok autora Petra Stoličného z knihy Hlúpy Jano v sieti (Rozprávky o počítačoch a iných zázrakoch 21. storočia). Herci zábavnou a poučnou formou za použitia zvukových efektov rozprávajú a čítajú rozprávky o elektronických knižkách, internete, počítačových hrách a iných nástrahách modernej doby internetu.

Koncept a réžia: Kamil Bystrický
Čítajú a hrajú: Kamil Bystrický, Tomáš Plánka

Výstava Petra Lehockého. Zdroj: KIC Trenčín
Adela a štyria chlapi. Zdroj: Ajdnes.sk
Valentínske prechádzky hradom. Zdroj: Hrad Beckov/FB
Detský divadelný klub: Hlúpy Jano v sieti. Zdroj: Litcentrum.sk

Ďalšie články