Únik amoniaku na štadióne vraj spôsobila únava materiálu. Mesto pritom zariadenie obnovilo len nedávno

Únik amoniaku na štadióne mala spôsobiť únava materiálu. Mesto pritom chladiarenské zariadenie obnovilo len nedávno Zimný štadión Pavla Demitru v Trenčíne. Foto: Radovan Stoklasa/TASR

TRENČÍN – Plánovaný zápas 44. kola hokejovej Tipos extraligy uplynulý piatok náhle zrušili z dôvodu vážnej technickej poruchy. Príčinou incidentu bol únik jedovatého amoniaku, ktorý mohol ohroziť bezpečnosť divákov a hráčov. 

Zimný štadión Pavla Demitru v Trenčíne, na ktorom vyrástli veľké hokejové mená, v uplynulých rokoch kontinuálne prechádzal rekonštrukčnými prácami.

Radnica investovala do modernizácie opláštenia strechy, obnovy šatní a kabín vrátane sociálnych zariadení, zrekonštruovali vstupné haly, chodby a šatne hostí spolu s tribúnou, obnovili aj chladiarenské zariadenie.

V piatok 16. februára však vážna technická porucha práve na tomto zariadení zabránila konaniu plánovaného zápasu 44. kola hokejovej Tipos extraligy medzi HK Dukla Trenčín a HK Dukla Ingema Michalovce. Dôvodom bol únik amoniaku (čpavku).

Amoniak je jedovatý, bezfarebný, štipľavo zapáchajúci plyn. Pri vyšších koncentráciách je horľavý a za určitých podmienok aj výbušný. Vyššie koncentrácie spôsobujú rýchlu zástavu dýchania až smrť, styk s tekutinou vyvoláva na nechránených častiach tela omrzliny.

Čo spôsobilo únik nebezpečného plynu?

Podľa prvotných informácií denníka Impulz Press údajne k nehode došlo počas predzápasovej prípravy ľadu, keď technický pracovník štadióna vŕtaním pravdepodobne poškodil chladiarensku trubku. Mesto však túto informáciu nepotvrdilo.

Vo svojich oficiálnych vyhláseniach popísali incident ako technickú poruchu na systéme chladenia, spôsobenú únavou materiálu, v dôsledku ktorej uniklo do 200 kg amoniaku. Tieto informácie potvrdila aj autorizovaná firma, ktorá poruchu odstraňovala.

Chladiarenské zariadenie na Zimnom štadióne Pavla Demitru pritom mesto rekonštruovalo len nedávno, v roku 2018, keď Trenčín uspel vo výzve Slovenského zväzu ľadového hokeja a získal dotáciu vyše 535-tisíc eur. 

„Ďalších takmer 132-tisíc eur zaplatilo mesto zo svojho rozpočtu. Stará technológia bola nahradená modernou, automaticky riadenou technológiou, ktorá si vystačí s oveľa menším množstvom čpavku. Vďaka tejto rekonštrukcii má štadión jeden z najkvalitnejších ľadov v extralige, preto nateraz neuvažujeme nad zmenou,” uviedla pre Trenčiansky Štandard Eva Mišovicová z kancelárie primátora.


Ďalšie články