Trenčan zlomil slovenské rekordy. Jeho výkon v posilňovni by mu závideli aj o polovicu mladší

Trenčan zlomil slovenské rekordy. Jeho výkon v posilňovni by mu závideli aj o polovicu mladší Trenčan zlomil slovenské rekordy. Jeho výkon v posilňovni by mu závideli aj o polovicu mladší. Foto: Ladislav Horný

TRENČÍN – Silový trojbojár Ladislav Horný získal striebro na majstrovstvách Európy v kategórii nad 60 rokov vo váhovej kategórii do 120 kg. Dosiahnutými výkonmi zároveň vytvoril nové slovenské rekordy.

Čoskoro 65-ročný športovec je, zdá sa, stále vo výbornej forme. Tlak na lavičke zvládol s výkonom 152,5 kg, mŕtvy ťah s 220 kg a drep s výkonom 210 kg.

Európsky šampionát v silovom trojboji sa konal v španielskom meste Torremolinos, blízko letoviska Malaga. Trenčan Ladislav Horný súťažil vo vekovej kategórii M3 nad 60 (do 69 rokov) vo váhovej kategórii do 120 kg.

Ako nám prezradil, nebola to jeho štandardná súťažná kategória. „Moja hmotnosť bola málo cez 107 kg, pričom som bol medzi 6 pretekármi vo váhovej kategórii najľahší. V našej vekovej kategórii je to skôr pravidlo, že účastníkov býva menej, ako to býva u mladších vekových kategórií, z dôvodu celkového zdravotného stavu, aj z dôvodu, že mnohým sa vo vyššom veku už nechce súťažiť,“ poznamenal Horný.

Podľa jeho slov bola príprava na majstrovstvá Európy veľmi náročná. Trénoval štyrikrát do týždňa a to všetko popri práci súdneho znalca a popri trénovaní svojej dcéry Ivany, ktorá je členkou VŠC Dukla Banská Bystrica.

Vlohy zjavne zdedila po otcovi. Ivana Horná má zo silového trojboja takisto medaily z majstrovstiev Európy ako aj sveta. „V predbežnej nominácii som bol v mojej štandardnej hmotnostnej kategórii do 105 kg s nahláseným výkonom na 5. mieste. Vo vyššej hmotnostnej kategórii do 120 kg som bol na 4. mieste. Zvolil som si vyššiu hmotnostnú kategóriu aj z dôvodu, že by som pred súťažou nemusel držať menšiu diétu,“ prezradil trojbojár.

Majstrovstvá Európy v Španielsku. Zdroj: Ladislav Horný

Dcéra Ivana dohliadala na jeho výkony aj v deň súťaže v Španielsku.  Ako nám prezradil Horný, deň pred súťažou ho trápila nevoľnosť a podpísala sa na ňom aj únava.

„Súťaž v drepe som začal neisto, opatrne na 195 kg. Až 3. pokus na 210 kg bol ideálny. Potom aj ďalšie disciplíny – tlak na lavičke aj mŕtvy ťah boli v pohode. V tlaku na lavičke som dal 152,5 kg. Na záver súťaže dcéra zrátala, že ak dám na 3. pokus v mŕtvom ťahu 220 kg, tak máme isté v trojboji 2. miesto. Tento pokus som s rezervou dal. Okrem toho za disciplíny drep a tlak na lavičke som vybojoval 3. miesta. Všetky dosiahnuté výkony sú zároveň novými slovenskými rekordmi,“ zhodnotil nám majstrovstvá Európy v Španielsku.

Veľkou oporou na súťaži mu bola dcéra Ivana. Zdroj: Ladislav Horný

Výzva sú majstrovstvá sveta v Juhoafrickej republike

Konkurencia v kategóriách Masters je z roka na roka individuálna. Každý rok pribúdajú noví šesťdesiatnici. Veľmi dôležitý faktor sú aj finančné možnosti. Čoskoro 65-ročný pretekár si dáva v tejto sezóne ešte dva ciele.

„Tento rok plánujem účasť na majstrovstvách Slovenska, ktoré sa budú konať 6. apríla a veľkou výzvou bude účasť na majstrovstvách sveta, ktoré sa budú konať v Juhoafrickej republike koncom októbra, nielen z dôvodu športovej prípravy a výkonu, ale hlavne z finančných dôvodov, keďže pretekári kategórie Masters u nás nemajú podporu štátu a štartujú na vlastné náklady,“ uviedol čerstvý medailista z európskeho šampionátu.

V kategórii Masters si pretekári hradia všetko z vlastných nákladov. Foto: Trenčiansky Štandard

Ladislav Horný sa počas svojej športovej kariéry od roku 2019 dostal na majstrovstvách sveta dvakrát na 3. miesto (2021, 2022). Na majstrovstvách Európy obsadil jeden raz 1. miesto (2021), jeden raz 2. miesto (2024) a dvakrát 3. miesto (2019, 2022).

Okrem toho sú na majstrovstvách hodnotené aj samostatné disciplíny trojboja, takzvané malé medaily, kde získal celkovo 4 zlaté, 5 strieborných a 5 bronzových. Okrem toho získal 3. miesto na samostatne hodnotených Majstrovstvách Európy v tlaku na lavičke v roku 2022.


Ďalšie články