Investičný potenciál Trenčianskeho kraja rastie. Nové podniky dávajú ľuďom prácu, no berú úrodnú pôdu

Investičný potenciál Trenčianskeho kraja rastie. Nové fabriky však čoraz viac ukrajujú z úrodnej pôdy Investičný potenciál Trenčianskeho kraja rastie. Foto: Tomáš Somr

TRENČÍN – Napriek tomu, že v uplynulých rokoch prežívajú fabriky na Slovensku turbulentné obdobia a stabilita v priemysle stále chýba, existujú oblasti, ktoré sú doslova žiarivými príkladmi hospodárskeho úspechu.

Jednou z nich je Stredné Považie, ktoré patrí medzi najrozvinutejšie ekonomické regióny Slovenska. Nízka nezamestnanosť, v porovnaní s juhom a východom krajiny, je do značnej miery výsledkom prílevu zahraničných investícií a výstavby priemyselných parkov. Tieto faktory pomohli rozbehnúť ekonomický život regiónu a priniesť do oblasti prosperitu.

Rozvoj priemyslu

Trenčiansky región si okrem príchodu nových investorov udržiava svoju atraktivitu aj pre expanziu existujúcich podnikov. Okrem tradičných veľkých hráčov regiónu, ako napríklad púchovského gigantu Continental Matador Rubber sa výrazne darí aj bojnickej Unipharme – 1. slovenskej lekárnickej akciovej spoločnosti či spoločnosti Hella Slovakia Lighting, ktorá v lokalite Kočoviec a Bánoviec už rozbehla výrobu predných a zadných svetiel pre americkú Teslu a ich výskumné centrum zároveň patrí do exkluzívnej skupiny štyroch vývojových centier koncernu, ktoré spolu obsluhujú celý globálny trh. 

Naviac, spoločnosť Porsche plánuje na Slovensku ďalšiu investíciu vo výške 300 miliónov eur, čím vytvorí stovky nových pracovných miest. Porsche je dlhodobo prítomné pri Hornej Strede, medzi Piešťanmi a Novým Mestom nad Váhom.

Pôvodne mala spoločnosť v pláne vyrábať karosérie, no neskôr avizovala zmenu výrobného plánu s dôrazom na výrobu batériových modulov. Okrem toho, že firma postavila vývojové centrum pre robotizáciu a automatizáciu za 12 miliónov eur, plánuje zamestnať aj desiatky inžinierov.

Dalitrans vstupuje na trh s novým projektom

Trenčiansky kraj však prilákal aj nové projekty. Slovenský špedičný dopravca Dalitrans postaví prevádzku na výrobu vodíka neďaleko Opatoviec. Táto ambícia je súčasťou snahy o bezemisnú nákladnú dopravu a reflektuje trend zvyšovania dostupnosti nabíjacích staníc pre vozidlá poháňané alternatívnymi palivami. 

„V zámere našej spoločnosti je vybudovať nové logistické centrum, v ktorom by sa nachádzali okrem plničky vodíka aj iné nabíjacie stanice na fotovoltiku. Malo by sa jednať o moderné centrum, kde bude k dispozícii niekoľko ekologických nabíjacích staníc či už pre elektromobily, ale aj pre automobily poháňané vodíkom a LNG. Zámerom je, aby bol priamo v centre vyrábaný vodík,” uviedol pre Trenčiansky Štandard konateľ spoločnosti Dalibor Janega.

Prínos zahraničných investícií pre krajinu

Je nespochybniteľné, že zahraničné investície predstavujú pre slovenskú ekonomiku v prvom rade zdroj kapitálu, ktorý môže byť využívaný aj na rast a rozvoj slovenských podnikov a vyvolaných investícií do infraštruktúry. 

„Práve noví investori majú potenciál prinášať nové technológie, know-how a postupy, ktoré môžu viesť k zvýšeniu produktivity a konkurencieschopnosti našich podnikov. Prispievajú taktiež k tvorbe pracovných miest, a tak vedú k znižovaniu nezamestnanosti a k zvyšovaniu životnej úrovni obyvateľstva. Prioritou v tejto oblasti je, v súlade so stratégiou vlády SR, vytváranie pracovných miest v najmenej rozvinutých okresoch SR,” povedala pre redakciu Mária Pavlusík, hovorkyňa rezortu hospodárstva.

Odkázaní na dovoz

Napriek tomu, že z dlhodobého hľadiska predstavujú zahraničné investície pre Slovensko trvalý rast hospodárstva a zvyšovanie životnej úrovne obyvateľstva, rastie aj závislosť našej krajiny na dovoze potravín. Žijeme totiž v nestabilných ekonomických časoch, ktoré poznačil vojenský konflikt s globálnym dopadom na ohrozenie potravinovej bezpečnosti sveta. 

Podľa údajov Štatistického úradu SR bolo totiž saldo zahraničného obchodu Slovenskej republiky s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v januári až septembri 2023 pasívne vo výške -1,673 miliardy eur. Medziročne sa tak zvýšilo o 26,1 percenta.

V porovnaní s rokom 2022 bol dovoz agropotravinárskych výrobkov o 13,3 percenta vyšší. Zjednodušene povedané, opäť sme boli nútení viac dovážať ako vyvážať.

Avšak napriek tomu, že si mnohé štátne inštitúcie uvedomujú dôležitosť ochrany poľnohospodárskej pôdy, ktorá je základným výrobným prostriedkom pre poľnohospodárstvo a teda zdrojom potravinovej bezpečnosti štátu, väčšina poľnohospodárskej pôdy je však v súkromnom vlastníctve a štát je povinný pri presadzovaní verejných záujmov rešpektovať aj oprávnené záujmy jej vlastníkov.

Tie by okrem iného mali chrániť poľnohospodársku pôdu a podporovať aj domácu produkciu potravín. V ideánom prípade…


Ďalšie články