Nový cyklistický projekt prepojí Trenčiansky hrad s českým Brumovom

Nový cyklistický projekt prepojí Trenčianský hrad s českým Brumovom Nový cyklistický projekt prepojí Trenčianský hrad s českým Brumovom. Foto: TSK

TRENČÍN – Cieľom projektu Bevlava je prepojiť cyklotrasy vybudované na slovenskej aj českej strane hraníc. Po dokončení všetkých úsekov sa na bicykli dostanete pohodlne a bezpečne z Trenčianskeho hradu až po český hrad Brumov.

Doviezť sa na bicykli z Valašska na Slovensko a späť bolo cieľom spoločného projektu podporeného z Operačného programu Interreg V-A SR – ČR. Z Trenčianskeho hradu sa cyklisti odvezú až do Nemšovej po cyklotrase vybudovanej v rámci projektu Na bicykli po stopách histórie.

Ide o dlhodobo najobľúbenejšiu krajskú cyklotrasu, na ktorej sčítače zaregistrovali počas uplynulého roku viac ako 228-tisíc jázd bicyklom. Kraj tiež nechal v uplynulom roku opraviť nevyhovujúci povrch na lávkach vedúcich ponad rieky Vlára a Súčanka. V Nemšovej táto cyklotrasa nadväzuje na spomínanú cyklotrasu Bevlava.

Za hranicami sa Bevlava tiež teší veľkej obľube. Sčítač cyklistov v Brumove-Bylniciach zaregistroval za rok 2023 vyše 84-tisíc jázd. Česi intenzívne pracujú na dobudovaní úsekov v katastri obce Svatý Štěpán – prvý bude do užívania verejnosti odovzdaný už na jar 2024, na druhom prebieha stavebné konanie a vysporiadanie pozemkov.

K pohodlnému prepojeniu cyklotrás chýba ešte 300-metrový úsek v katastri obce Sidonie, no tento úsek je zatiaľ možné bezpečne prejsť po existujúcej nespevnenej komunikácii.

Na cyklotrasu Bevlava sa v budúcnosti plánuje napojiť aj Združenie obcí Púchovskej doliny. Plánovaná cyklotrasa by začínala v Púchove, kde by sa napojila na župnú Vážsku cyklomagistrálu a končila by v obci Střelná. Takýmto prepojením by vznikol unikátny medzinárodný cyklistický okruh dlhý približne 80 km.

Zdroj: TSK

Mapa nového projektu. Zdroj: TSK

Ďalšie články