Výročie úmrtia Milana Rastislava Štefánika

Pietny akt pred rodným domom Milana Rastislava Štefánika

Regionálna spomienková slávnosť vyvrcholila na mieste posledného Štefánikovho odpočinku. Na bradlianskej Mohyle vzplanuli symbolické ohnivé vatry.

BREZOVÁ POD BRADLOM, KOŠARISKÁ, PRIEPASNÉ –  V predvečer tragického úmrtia Milana Rastislava Štefánika sa uskutočnila Regionálna spomienková slávnosť. Verejnosť a predstavitelia regiónu sa zišli, aby si uctili jeho pamiatku.

Pietna spomienka pri príležitosti 103. výročia tragickej smrti Milana Rastislava Štefánika začala v obci Priepasné pri jeho pamätníku. „Zaujímavosťou je, že tento pamätník je z travertínu, z ktorého je vyrobená aj samotná Mohyla Milana Rastislava Štefánika,” povedal starosta obce Priepasné Peter Czere.

Podľa jeho slov je obec na národovca hrdá dodnes. „Žije v nás, v každom jednom. Ctíme si jeho hodnoty. Nepoznám človeka, ktorý by nemal jeho obrázok v dome,“ poznamenal starosta.

Milan Rastislav Štefánik patrí k najvýznamnejším osobnostiam slovenských dejín. Bol astronómom, vojenským pilotom, francúzskym generálom a spoluzakladateľom Československa. Zahynul 4. mája v roku 1919 pri tragickej leteckej havárii pri Ivanke pri Dunaji.

Replika lietadla Caproni s originálnym motorom je vystavená na letisku Milana Rastislava Štefánika v Bratislave. Veľké zásluhy na jej vzniku mal Karol Steklý z Trenčína. „Dokonca bol s rodinou Caproni v Taliansku a boli mu venované artefakty, ktoré boli použité na výrobu tohto lietadla,” opísal podpredseda Spoločnosti Milana Rastislava Štefánika Branislav Neumair.

Spoločnosť M. R. Štefánika pôsobí už viac ako 32 rokov. Má približne tisíc členov v 16 kluboch po celom Slovensku, no členov má aj vo Francúzsku, Taliansku či Česku. Jej hlavným cieľom je približovať históriu Milana Rastislava Štefánika, v súčasnosti sa v týchto aktivitách zameriava hlavne na mládež. 

Regionálna spomienková slávnosť vyvrcholila na mieste posledného Štefánikovho odpočinku. Na bradlianskej Mohyle vzplanuli symbolické ohnivé vatry. Zapálili ich starostovia miest a obcí Štefánikovho rodného kraja – Brezovej pod Bradlom, Košarísk, Priepasného a Myjavy.

 Prečítajte si rozhovory z videoreportáže 

Peter Czere, starosta obce Priepasné: Pietna spomienka pri príležitosti 103. výročia tragického úmrtia Milana Rastislava Štefánika sa začala v obci Priepasné pri jeho pamätníku.

Alena Petráková, riaditeľka Múzea Slovenských národných rád Myjava: Po programe v Priepasnom pokračoval program v evanjelickom kostole v Košariskách slávnostnými Bohoslužbami, ktoré boli pripravené pri príležitosti 103. výročia úmrtia generála Štefánika.

Branislav Neumair, podpredseda Spoločnosti Milana Rastislava Štefánika: Každý, kto sa troška venuje histórii, tak musí pochopiť, že skutočne ten Štefánik bol motor vzniku Slovenska. To je to, čo sa hovorí, že po tisícročnej maďarskej porobe sme sa dostali konečne k svojej štátnosti, bohužiaľ on už to nezažil.

Rozhovor Pavel Šesták, správca Nadácie Milana Rastislava Štefánika: Milan Rastislav Štefánik sa vracal toho tragického 4. mája z Talianska na Slovensko. Chcel byť rýchlo doma, tak letel lietadlom, ako aktívny letec vojnový chcel pristáť rýchlo doma a bolo vtedy zlé počasie.  Pri pristávaní v Ivanke pri Dunaji, pri obrate mali tragickú haváriu. Lietadlo spadlo a všetci štyria boli mŕtvi.

Alena Petráková, riaditeľka Múzea Slovenských národných rád Myjava: Po službách Božích v kostole pokračoval program na nádvorí rodného domu Milana Rastislava Štefánika, kde po slávnostných príhovoroch, hymnických piesňach sa pristúpilo k zapáleniu vatier, zapáleniu fakieľ, ktoré boli nesené po historickej ceste, kadiaľ 11. mája 1919 šiel smútočný sprievod s generálom Štefánikom a tromi talianskymi vojakmi na Bradlo.

Štefan Antol, starosta obce Košariská: Dovoľte mi, aby som vás srdečne privítal na nádvorí rodného domu Milana Rastislava Štefánika v predvečer výročia jeho tragického úmrtia. Poprial vám a poďakoval za účasť a chcel by som vás poprosiť v duchu tradícií, spoločne by sme odtiaľto z rodného domu vyniesli oheň na Mohylu, v ktorej odpočíva generál Štefánik a zapálili, ako symbol večného života, oheň v každom jednom rohu.

Peter Czere, starosta obce Priepasné: Čo sa týka Milana Rastislava Štefánika, tak každý ho má v srdci. Nepoznám človeka, ktorý by nemal jeho obrázok v samotnom dome. Takže Štefánik žije v nás, každom jednom, ctíme si jeho hodnoty a sme hrdí, že zanechal obrovskú stopu nielen v slovenskom národe, ale aj v celom svete.

V reportáži sú použité ilustračné zábery z dokumentárneho filmu „Milan Rastislav Štefánik Osloboditeľ“ Vojenského historického ústavu v Bratislave.


Ďalšie články