Video: Ľudové misie s bratmi kapucínmi boli pre veriacich pokropením živou vodou

DUBNICA NAD VÁHOM – Ľudové misie s bratmi kapucínmi, ktorí prišli na pozvanie Saleziánskej farnosti Dubnica n. V., veriacich duchovne posilnili. Všetko to, čo mohli účastníci misií od 9. do 17. marca precítiť, bolo balzamom na ich dušu.

Prológom bol film Ježiš v katolíckom dome Kaťák a na druhý deň v nedeľu 10. marca sa už začal odohrávať hlavný program, ktorého chrbtovou kosťou boli každý deň pravidelné sväté omše s misijnými príhovormi.

Bohoslužby boli obohatené aj o netradičné prvky, ako napríklad pôsobivé a poučné scénky. V nich vynikal brat Marián Veselský, ktorý si pochvaľoval duchovný rozmer misií.

„Od začiatku som videl, ako Pán Boh tu v Dubnici nad Váhom premieňal ľudí, ktorí išli hlbšie do svojho srdca. A to sú Božie zázraky,“ uviedol pre Trenčiansky Štandard Veselský, ktorý je medzi kapucínmi od roku 1995.

Súčasťou misie boli tiež krížové cesty. Tá prvá sa konala 10. marca na obľúbenej Dubnickej Kalvárii, druhá bola o päť dní neskôr v meste, kde početný sprievod s krížom na čele putoval z Kostola sv. Jakuba do parku Jána Baltazára Magina pri Dubnickom kaštieli a späť do kostola.

Pre Trenčiansky Štandard hovorí farár a správca Saleziánskej farnosti v Dubnici n. V. Bohuš Levko. Zdroj: Ľubomír Chochula

Bratia kapucíni počas svojho poslania v Dubnici nad Váhom navštívili aj Základnú školu s materskou školou sv. Dominika Savia, kde žiakom povedali niečo o sebe. No aj o tom, či v hnedom habite, ktorý nosia, majú vrecká, prečo niektorí z nich sú v sandáloch naboso bez ponožiek, či pijú kapučíno a podobne. Hovorené slovo bolo popretkávané spevom a hudbou.

Dobrá nálada panovala tiež 16. marca na večernom koncerte kapely Kapucíni a Michal Hirko. Títo hudobníci sú na scéne skoro 30 rokov a celkovo absolvovali už viac ako tisíc vystúpení. Aj koncert v katolíckom dome Kaťák, ktorý praskal vo švíkoch, nadchol prítomné publikum. Počas tohto podujatia bol priestor na oslovenie ďalšieho člena misionárskeho tímu.

„Ku kapucínom som vstúpil pred 19 rokmi. Keď som čítal životopis sv. Františka, oslovila má tá sloboda, radosť zo života, jednoduchosť, a to, že hoci žil v chudobe, bol šťastný. Potešilo ma, ako sa nám tu v Dubnici nad Váhom podarilo s veriacimi vytvoriť spoločnú fúziu a precítiť to, ako veľmi nás náš Pán miluje. Vidieť plný kostol na svätých omšiach je krásne, ale nie je to o počtoch, ale o pocitoch a srdciach,“ povedal pre Trenčiansky Štandard koordinátor misií Lukáš Mikovíny.

Ďalšími dvomi kapucínmi na misiách v Dubnici n. V. boli Karol Baran a Jozef Konc, ktorého veľmi potešil vysoký záujem Dubničanov.

„Myslím si, že je veľký hlad po duchovnom živote. Preto som veľmi rád, že sme sa mohli s veriacimi podeliť o svoje skúsenosti s Bohom. Ďakujeme všetkým účastníkom aj bratom saleziánom, s ktorými bola vynikajúca spolupráca. Misie v pravom slova zmysle nikdy nekončia, lebo pokračujú v našich srdciach, sú neoddeliteľnou súčasťou kresťanského života, ktorý vyplýva z krstu. Máme poznatky aj také, že niekedy žiaci v škole svojím príkladom dokážu pritiahnuť ďalšie deti do kostola. A tie potom, keď objavia vzťah s Bohom, tak motivujú aj svojich rodičov, ktorí predtým nemali nič spoločné s cirkvou,“ vyjadril sa pre Žilinský Štandard Konc, ktorý je už viac ako 40 rokov kapucínom.

Ľudové misie s bratmi kapucínmi vyvrcholili v nedeľu 17. marca svätou omšou v Kostole sv. Jakuba s následným požehnaním misijného kríža.

Keďže sa misie na tom istom mieste môžu konať až po 10 rokoch, najbližšie sa v tomto mariánskom pútnickom meste uskutočnia v roku 2034.

No už onedlho (25. mája až 2. júna) budú celomestské ľudové misie v Trenčíne, na ktorých sa zúčastnia viaceré tímy, vrátane kvarteta z dubnických misií.


Ďalšie články