Foto: v Trenčíne otvorili vynovenú nocľaháreň. Kapacity sú takmer dvojnásobné

IMG_3364 V Trenčíne otvorili vynovenú nocľaháreň. Kapacity sú takmer dvojnásobné. Foto: Trenčiansky Štandard

TRENČÍN – V pondelok otvorili kompletne zrekonštruovanú Nocľaháreň a Nízkoprahové denné centrum na Ulici Mirka Nešpora. Išlo o ďalšiu úspešnú investičnú akciu mesta Trenčín, na ktorú samospráva získala zdroje z eurofondov. 

Pôvodná budova pochádzala z 19. storočia a nebola v najlepšom stave. „Bola už zastaraná. Napriek viacerým čiastkovým rekonštrukciám bolo potrebné ju sanovať a celkovo modernizovať,“ skonštatovala hovorkyňa mesta Erika Ságová.

Vynovené priestory aj nové vozidlo

Vymenili elektriku, kúrenie, rozvody vody, upravili vnútorné priestory. Obnovené sú aj nosné prvky stavby, podlahy, omietky a fasáda. „Dnes už tieto priestory spĺňajú podmienky na poskytovanie sociálnych služieb v súčasných štandardoch,“ doplnila Ságová.

Rekonštrukcia a modernizácia budovy nepozostávali len zo stavebných prác. Nakúpilo sa aj interiérové vybavenie a motorové vozidlo, ktoré pomôže zabezpečovať terénnu sociálnu službu.

Vďaka rekonštrukcii sa kapacita nocľahárne zvýšila z pôvodných 16 na 29 lôžok. Podkrovie má slúžiť pre potreby nízkoprahového denného centra. „Hodnota celej investičnej akcie je takmer 870-tisíc eur, kde sú už započítané aj navýšené sumy za stavebný materiál a práce naviac,“ zosumarizovala hovorkyňa.

Zaplatiť môžete aj hlineným dukátom

Aj po modernizácii budovy a jej priestorov bude naďalej pri vstupe do nocľahárne cena symbolická – 1 euro, no zaplatiť bude možné aj hlineným dukátom. Vstup do nízkoprahového denného centra je a vždy bude pre klientov zdarma. Klienti tu môžu pobudnúť časť dňa a využiť bezplatné sociálne poradenstvo, pomoc pri uplatňovaní svojich práv alebo materiálnu pomoc.

„Poradenstvo v centre pomáha klientom riešiť najmä hľadanie práce, získanie sociálnych dávok a dôchodkov, vhodných zariadení sociálnych služieb, vybavovanie dokladov, riešenie osobného bankrotu, zbavenie sa dlhov, sprostredkovanie zdravotnej starostlivosti, kontaktovanie sa s rodinou či vhodné dostupné bývanie,“ vymenovala hovorkyňa.

Klienti majú možnosť v dennom centre absolvovať kompletnú hygienu, strihanie vlasov, holenie, ošetrenie drobných rán a pranie šatstva. Taktiež si tu môžu oddýchnuť, dať si čaj, kávu a polievku, sami si niečo uvariť alebo sa len tak porozprávať s personálom.

Nocľaháreň aj denné centrum fungujú celoročne aj počas sviatkov. Nocľaháreň je k dispozícii od 19:00 do 7:00. Nízkoprahové denné centrum funguje v pracovné dni od 8:00.

Pre primátora je projekt splneným snom

„Je to pre mňa osobne výnimočný deň, pretože celá táto budova, aj celý tento sociálny príbeh má pre mňa aj osobný príbeh. Keď som sa pred 14 rokmi stal primátorom mesta, tak jedna z mojich prvých myšlienok bola vytvoriť niečo zaujímavé pre ľudí bez domova, lebo som si povedal, že sociálna politika musí patriť medzi priority každého mesta aj každého primátora. Navštívil som Kláštor pod Znievom, kde som sa stretol s farárom Vladkom Maslákom a on ma previedol vtedy po Kláštore pod Znievom a bol to pre mňa jeden veľký zážitok. Mal som pocit, že by sme to mohli urobiť aj tu,“ priznal primátor mesta Trenčín Richard Rybníček na pondelkovom otvorení.

Svoju ambíciu chcel zhmotniť v Soblahove na Chate pod Ostrým vrchom. Podľa jeho slov tento nápad nebol v tom čase prijatý s veľkým porozumením. Svojej ambície sa však nevzdal.

Budova dnešnej nocľahárne mala byť pôvodne asanovaná a na jej mieste mala vzniknúť veľká kruhová križovatka. Situácia sa však zmenila.

Primátor nešetril vďakou. „Mal som veľké šťastie, že som stretol ľudí, s ktorými som mohol spolupracovať, ako je pán Barinec, pani Prekopová a mnohých ďalších, ktorí spolupracovali na tomto projekte, aby sme bezdomovcom mohli poskytnúť čo najlepší komfort nielen na prespanie, ale aj na to, aby si mohli, keď sa chcú vrátiť do života, vybaviť občianske preukazy, poisťovne a všetko, čo potrebujú k tomu, aby sme im pomohli aj k návratu do riadneho života. Sen mám splnený. Stojíme tu, pred budovou, ktorá je hodná 21. storočia.“

Na záver sa primátor Rybníček poďakoval pánu Bohu za to, že ho priviedol až k tomuto momentu. Zdôraznil, že vďaka členstvu Slovenska v Európskej únii máme možnosť čerpať peniaze z eurofondov. Tento projekt bol totiž podľa primátorových slov posledný projekt v končiacom sa programovom období.

„Na projekt sme čerpali sumu vyše 470-tisíc eur z eurofondov a 470-tisíc eur doplatilo mesto. Je vlastne posledným zo sumy 22 miliónov eur, ktoré sme od roku 2014 až doteraz minuli zo súčasného končiaceho sa programového obdobia. Boli to zeleň, cykloprostriedky, sociálne veci, školstvo,“ doplnil.

Centrum nie je len pre ľudí bez domova

Ľudia sa do centra môžu prísť umyť, dať si pohár vody či sa ošatiť. Tiež ponúka sociálne poradenstvo. Podmienka toho, aby bol prijatý človek na prespatie, je nebyť pod vplyvom alkoholu a návykových látok.

„Naši zamestnanci sa nevenujú len ľuďom bez domova. Kto príde do Nízkoprahového denného centra s nejakou potrebou alebo kto sa dostal do krízovej situácie, vedia mu pomôcť, nasmerovať ho, chodia s tými ľuďmi po inštitúciach, dokážu im poradiť, vybaviť odloženie, dôchodkové dávky, dávky v nezamestnanosti alebo základnú dávku z úradu práce,“ zdôraznila riaditeľka sociálnych služieb Edita Prekopová.

„Som nesmierne šťastný nielen preto, že vzniklo zázemie pre ľudí, ktorí potrebujú pomôcť v kríze, ale po niekoľkých rokoch je tu aj zázemie pre zamestnancov, ktorí majú kde riešiť spolu s klientami ich vážne problémy,“ zhrnul Mário Barinec zo sociálnych služieb mesta Trenčín.

Doplnil, že v Trenčíne boli kedysi do stovky ľudí, ktorí sa nachádzali bez domova. „Boli to časy, keď jednoducho nebola po ruke pomoc sociálneho poradenstva, nebolo to zabehnuté. Teraz ich evidujeme asi 18 až 20,“ uzavrel Barinec.

Predstavitelia viacerých cirkví prišli nocľaháreň požehnať. Foto: Trenčiansky Štandard
Vynovená nocľaháreň a Nízkoprahové denné centrum. Foto: Trenčiansky Štandard
Nocľaháreň je pripravená. Foto: Trenčiansky Štandard
Centrum nie je len pre ľudí bez domova. Foto: Trenčiansky Štandard
Zásoby jedla. Foto: Trenčiansky Štandard
Pomôcť vám môžu aj pracovníci centra. Foto: Trenčiansky Štandard
Sociálne zariadenie. Foto: Trenčiansky Štandard
Investícia mesta bola hradená z eurofondov a z mestského rozpočtu. Foto: Trenčiansky Štandard

Ďalšie články