Mesto sa pustilo do nového projektu na Brezine

Mesto zrekonštruuje pamätník na Brezine. Zdobiť ho bude aj nová vlajkosláva Vizualizácia zrekonštruovaného pamätníka. Zdroj: Mesto Trenčín

TRENČÍN – Pamätník umučených na Brezine je pamiatkovo chránený areál, ku ktorému má mesto Trenčín spracovaný komplexný zámer jeho obnovy.

Schválil ho Krajský pamiatkový úrad Trenčín a tiež Ministerstvo obrany SR – Úsek vojnových hrobov. Autorom zámeru je architekt Alexander Topilin. Prvá etapa obnovy areálu sa začala v týchto dňoch. Je ňou vybudovanie novej vlajkoslávy.

„Tá pôvodná bola už v zlom technickom aj estetickom stave. Preto sa zdemontuje a nová sa umiestni v oblúkovej línii za hrobovými miestami, pričom nedôjde k žiadnemu výrubu stromov v lesoparku. Nová vlajkosláva bude mať, rovnako ako pôvodná, spolu 10 stožiarov. Práce za takmer 24-tisíc eur realizuje spoločnosť Panther PB,“ uviedlo mesto na svojej webovej stránke.

Na hrobových poliach zároveň kompletne vymenia štrkovú výplň a pamätník vyčistia tak, aby bolo všetko dôstojne pripravené na oslavu 79. výročia oslobodenia Trenčína.

„Našou snahou bude neskôr pokračovať v obnove kamenných častí hrobových polí aj poškodených častí nástupnej plochy pred pylónom pamätníka. Počítame aj s úpravou zelene a mobiliáru,“ doplnila trenčianska radnica.

Mesto rekonštruuje pamätník na Brezine. Zdroj: Mesto Trenčín

Ďalšie články