Nenahraditeľná legenda Jozef Kroner by oslávil 100 rokov. Začínal v Považských strojárňach

title_kroner_jozef Jozef Kroner. Foto: Archív SND

POVAŽSKÁ BYSTRICA – Vyučil sa v Považských strojárňach a napokon sa z neho stala herecká legenda. Ako jeden z mála Slovákov si zahral v oscarovom filme. Rodák zo Staškova Jozef Kroner by sa dnes dožil 100 rokov.

Pacho, hybský zbojník, Obchod na korze, Tisícročná včela, Sváko Ragan, Stratená dolina, Jánošík alebo Živý bič. Tieto snímky snáď pozná každý. Jozef Kroner je osobnosť, ktorú už nikto nenahradí. Je po ňom pomenovaná aj jedna z ulíc v bratislavskom Starom meste. Zaujímavosťou je, že už ako mladý hrával často postavy starcov. 

Rozhlas a televízia Slovenska si dnes pripomenie 100. výročie narodenia hereckej legendy v televíznom vysielaní na druhom programe RTVS. O 20:10 pripravili dokument s názvom Radosť zo života. Po ňom bude nasledovať film Muž, ktorý vedel lietať.

O 22:10 prinesie prepis drámy Ivana Bukovčana z obdobia tesne po potlačení SNP s názvom Kým kohút nezaspieva. Po polnoci nasleduje medailón Trate Jozefa Kronera.

Zaslúžilý umelec Jozef Kroner sa narodil 20. marca 1924 v Staškove na Kysuciach. Vyučil sa v Považských strojárňach a hral v ochotníckom divadle v Považskej Bystrici. Vynikol najmä v Gorkého dráme Vassa Železnovová a v Gogoľovej Ženbe. Táto rola mu v roku 1948 vyniesla pozvanie do hereckého súboru Slovenského komorného divadla v Martine. V rokoch 1956 až 1984 bol členom Činohry Slovenského národného divadla v Bratislave.

Jozef Kroner vo filme Sváko Ragan. Zdroj: Reprofoto Sváko Ragan

Prvý raz sa na filmovom plátne objavil už v roku 1949, keď stvárnil vedľajšiu postavu v komédii Katka. Po ďalších menej výrazných rolách účinkoval vo filme Zemianska česť (1957) po boku Karola Machatu, Ladislava Chudíka, Andreja Bagára či Františka Dibarboru.


Jeho prvou väčšou úlohou bol Jožko Púčik v televíznej komédii Statočný zlodej (1958), ktorú nakrútil režisér Ján Lacko podľa známej divadelnej hry Ivana Stodolu Jožko Púčik a jeho kariéra. Nasledovali dráma Jerguš Lapin (1960), Polnočná omša (1962), historicko-dobrodružný film Jánošík I., II. (1963), či televízna snímka Geľo Sebechlebský (1963).

Štefan Kvietik a Jozef Kroner. Foto: Archív SND

Nezabudnuteľný Kroner si ako jeden z mála slovenských hercov zahral vo filme, ktorý získal Oscara. Svetové uznanie mu priniesla úloha Tóna Brtka v snímke Obchod na korze (1965) v réžii Jána Kadára a Elmara Klosa podľa literárnej predlohy Ladislava Grosmana. Tragický príbeh pripomínajúci deportácie Židov zo Slovenska a arizáciu ich majetku nakrúcali v Sabinove.

Herec Jozef Kroner miloval prírodu. Zdroj: Youtube

V roku 1975 sa Kroner stal aj jedným z hlavných protagonistov televízneho seriálu Slovácko sa nesúdi. O rok neskôr ho Ťapák obsadil do svojej komédie Stratená dolina či do seriálu Sváko Ragan.

Filmoví diváci mohli vidieť Kronera aj v komédii Věry Chytilovej Dědictví, aneb Kurvahošigutntag, v ktorej si slovenský umelec zahral po boku Bolka Polívku. V komédii z roku 1992 sa excelentne dokázal vžiť do zábavnej postavy pána Košťála.

Okrem prednesu poviedok bola známa aj jeho láska k rybám a k rybárskemu športu a celkovo k prírode. Zomrel 12. marca 1998 v Bratislave vo veku 73 rokov.

Zdroj: TASR, RH


Ďalšie články