Video: Dráma na súde. Obžalovaný sa pred pojednávaním dorezal

TRENČÍN – Bývalý finančný poradca Andrej N. údajne obral ľudí o takmer 700-tisíc eur. Senát odvolacieho súdu mal dnes rozhodovať o odvolaní obžalovaného proti rozsudku. Muž sa však pred senát nestihol postaviť, pred pojednávaním sa zranil ostrým predmetom na ľavej ruke.

Bývalý finančný poradca údajne podvodným konaním obral niekoľkých klientov o horibilné sumy v celkovej výške takmer 700-tisíc eur. Pri vybavovaní hypotekárneho úveru na predkladaných zmluvách zmenil číslo účtu, na ktoré mali byť neskôr zaslané finančné čiastky. V súčasnosti je známych 27 poškodených, ktorých podviedol medzi rokmi 2020 až 2022.

Trenčiansky súd sa v minulosti zaoberal tým, kde zmizol taký obnos peňazí. Ukázalo sa, že obvinený je pravdepodobne patologický hráč a peniaze minul v stávkových kanceláriách.

Okresný súd v Trenčíne v novembri minulého roku uznal obžalovaného za vinného zo spáchania pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu podvodu v súbehu s pokračovacím obzvlášť závažným zločinom legalizácie výnosu z trestnej činnosti.

Takisto nariadil aj ochranné liečenie patologického hráčstva ambulantnou formou a povinnosť nahradiť poškodeným škodu. Okresný súd ho poslal za mreže na 12 rokov so zaradením na výkon trestu do ústavu s minimálnym stupňom stráženia.

Obvinený sa odvolal a dnes o odvolaní rozhodoval senát Krajského súdu v Trenčíne. Ten sa však k rozhodovaniu ani nedostal, keďže obvinený Andrej urobil to, čo nikto nečakal. Na toalete sa porezal žiletkou, pričom nie je známe, ako ju tam prepašoval. Pojednávanie tak museli odročiť.

Obžalovaný Andrej N. Zdroj: Rasťo Harakal

„Obžalovaný sa dnes krátko pred verejným zasadnutím v budove krajského súdu na toalete sebapoškodil ostrým predmetom, porezal sa na ľavej ruke. Poranenie mu ošetrili príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže,“ uviedol hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.

„Dnešné verejné zasadnutie bolo odročené zo zdravotných dôvodov na strane obžalovaného. Ďalší termín je určený na 30. apríla,“ informoval trenčiansky prokurátor.

„Dnešné pojednávanie bolo odročené z dôvodu zdravotných problémov môjho klienta,“ povedal obhajca obžalovaného Juraj Gavalec. Ako ďalej poznamenal, nepredpokladá, že sa k činu odhodlal pre nové zmeny Trestného zákona.

„Po zmene novely Trestného zákona by spadal do úplne inej trestnej sadzby. Momentálne je tam sadzba 12 až 20 rokov, potom by tam bola trestná sadzba 3 až 10 rokov. Dnes sme boli dohodnutí, že ideme na verejné zasadnutie,“ pokračoval obhajca.

Ako spomenul trenčiansky prokurátor, problémy podobného rázu boli aj v prípravnom konaní. Počas najbližšieho pojednávania bude obžalovaný Andrej zrejme pod drobnohľadom.

Po incidente obžalovaný na otázky predsedu senátu nereagoval, díval sa do zeme, triasol sa. Vzhľadom na otázny psychický stav obžalovaného a tiež jeho zdravotný stav muselo byť verejné zasadnutie odročené. Po dohode s obhajcami a prokurátorom bol určený nový termín verejného zasadnutia na 30. apríla,“ informoval hovorca Krajského súdu v Trenčíne.


Ďalšie články