Video: Hornonitrianske krasličiarky učia deti maľovať veľkonočné vajíčka už vyše 20 rokov

titulna vajička Hornonitrianske krasličiarky učia deti maľovať veľkonočné vajíčka už viac ako 20 rokov. Foto: Stanislav Vavro

PRIEVIDZA – Deti v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi sa učili zdobiť kraslice klasickou metódou –voskovaním – pod vedením známych ľudových umelkýň. Pozrite si ich krásne diela.

Tvorivé dielne viedla jedna z najskúsenejších krasličiarok na hornej Nitre, ľudová umelkyňa Ľudmila Bátorová z Veľkej Lehôtky a jej kolegyňa a spolupracovníčka Jana Slošiarová z neďalekej Kanianky.

„Veľkonočné vajíčka som ako dieťa začala vyškrabávať žiletkou. Varili sme ich v cibuľových šupkách. Dávali sme ich šibačom či kúpačom za odmenu,“ spomínala na svoje začiatky spred 35 rokov Ľudmila Bátorová.

https://youtu.be/zoZBqa8s-zc
Hornonitrianske krasličiarky učia deti maľovať veľkonočné vajíčka. Zdroj: Stanislav Vavro
Fotoarchív: Múzeum ľudovej umeleckej výroby v Stupave.

Ku krasliciam sa vrátila v dospelosti, keď sa vydala a narodila sa jej hendikepovaná dcérka. Táto výnimočná žena, ktorá sa už takmer štyri desaťročia s láskou a oddanosťou stará o svoju mentálne postihnutú dcéru, vytvorila za toto obdobie tisícky čarovných kraslíc.

Ako nám ďalej o sebe prezradila, svoje umenie počas tvorivého obdobia prezentovala aj na podujatiach ľudových remeselníkov na Slovensku a neskôr aj v iných krajinách.

„Kraslice som vystavovala v Česku, Bruseli, Poľsku, Rakúsku, Nemecku či v tureckom Istanbule,“ uviedla tvorivá svetobežníčka.

Spolu s ňou sa tradície snaží zachovávať aj krasličiarka Jana Slošiarová, ktorá taktiež pri zdobení používa rôzne techniky – maľované, voskované, madeirové aj škrabané.

„Žiakom Základnej školy Sama Chalúpku sme s kolegyňou porozprávali o najstarších technikách zdobenia veľkonočných vajíčok, formou prezentácie sme im premietli obrázky z jednotlivých spôsobov a používania nových materiálov v súčasnosti,“ vysvetľovala Bátorová.

„Niektorým sme názorne ukázali, ako správne držať voskovacie pero, zároveň sme im poradili, ako postupovať pri vytváraní farebného vzoru,“ uzavrela ľudová umelkyňa s viac ako tridsaťročnou praxou.

Súčasťou tvorivých dielní bola aj štvordňová výstava kraslíc z tvorby oboch ľudových umelkýň.


Ďalšie články