Foto: Veľkonočná výzdoba, akú len tak neuvidíte. Nadrozmerný zajac je pýchou Podhoria

titulna zajac a vajisko timoradza Tuto nádhernú veľkonočnú výzdobu vyrobili šikovné ruky košikára Martina Sokolíka. Foto: Stanislav Vavro

TRENČÍN – Z dobrého nápadu sa stala tradícia, na ktorú sa tešia obyvatelia aj návštevníci obcí Veľké Chlievany a Timoradze. Aj tento rok tu môžu obdivovať nezvyčajnú veľkonočnú výzdobu. My sme sa boli pozrieť tiež.

Veľkú noc vítajú v obci Veľké Chlievany originálnou výzdobou. Každý rok tu na malom námestí pútajú pozornosť ručne vyrábané postavy zajačej rodinky zo slamy a kohúta so sliepkou. Za takúto jedinečnú výzdobu vďačí obec Michalovi Kováčikovi a jeho tímu.

Ako nám prezradil, obľúbená zajačia rodinka zakaždým dostane nový šat.

Aj tento rok môžu na malom námestí v obci Veľké Chlievany obdivovať veľkonočnú výzdobu občania obce
a okoloidúci návštevníci. Foto: Stanislav Vavro

K zajačikom pribudli ďalšie symboly Veľkej noci – slamený šibač s vykrojovanou devou a veľký prútený kôš vyzdobený veľkonočnými vajíčkami.

Trojmetrový zajac

Nevídanou veľkonočnou výzdobou sa môžu pochváliť aj v Timoradzi. Okolie kostola sv. Ondreja spestrili nadrozmerný veľkonočný zajac a kraslica z prútia. Vyrobili ich šikovné ruky košikára Martina Sokolíka, ktorý sa venuje tejto záľube už desať rokov.

„Na ich výrobu som použil prútie z vŕby. Zajaca, ktorý má celkovú výšku 3,2 metra, som v zimnom kabáte plietol počas celého decembra – doma na dvore,“ prezradil miestny košikár.

Na záver dodal, že na vytvorenie tejto figuríny použil klasickú techniku pletenia, akú používa aj pri košikárskej výrobe.

Tvorivé úsilie ľudových majstrov, ktorí sa každoročne snažia touto formou priblížiť príchod jari a atmosféru prichádzajúcich sviatkov, je pozitívnym impulzom pre bánovský región. Čo poviete?

Veľkonočná výzdoba obec Podlužany. Foto: Stanislav Vavro

Ďalšie články