Foto: Na hrade nakrúcajú dokument o významnej panovníčke

435378141_921470553320921_9116783587095732691_n Na hrade pripravujú dokument o významnej panovníčke. Foto: Divadelná spoločnosť/Facebook

TRENČÍN – Trenčiansky hrad pripravuje pre svojich návštevníkov ďalšie prekvapenie. Spolu s Divadelnou spoločnosťou v týchto dňoch natáča dokument o živote svojej najvýznamnejšej majiteľky.

Pri príležitosti 600. výročia odo dňa, keď Barbora Celjská dostala do držby Trenčiansky hrad, pripravujú ilustračný dokument. „Dokument bude možné vidieť už koncom júna 2024 priamo na hrade,“ uviedli zástupcovia hradu na Facebooku.

„Mnohé naše hrady tento rok oslavujú 600. výročie (AD 1424) ich nadobudnutia kráľovnou Uhorska a Čiech Barborou Celjskou. Bola manželkou rímsko-nemeckého cisára, uhorského a českého kráľa Žigmunda Luxemburského,“ napísala Divadelná spoločnosť na tej istej sociálnej sieti a dodala, že v stredu natočila prvé zábery.

Dokument si budete môcť pozrieť priamo v Barborinom paláci. Podľa slov vedúcej oddelenia marketingu a komunikácie Trenčianskeho múzea v Trenčíne Kataríny Špačkovej ide o interný dokument múzea, ktorý bude súčasťou podujatia venovaného 600. výročiu získania hradu do držby Barbory Celjskej.

Mladá Barbora z Celje bola pravdepodobne druhou manželkou uhorského kráľa Žigmunda Luxemburského. Vďaka sobášu sa stala kráľovnou Uhorska a cisárovnou Rímskonemeckej ríše, rímskonemeckou kráľovnou a českou kráľovnou.

Z nakrúcania v priestoroch Barborinej spálne. Foto: Trenčiansky hrad/Facebook
Pred trónom v Rytierskej sieni Foto: Trenčiansky hrad/Facebook
Hrad sľubuje najkrajší výhľad na celé stredné Považie. Foto: Trenčiansky hrad/Facebook
Ste zvedaví na pripravovaný film? Foto: Trenčiansky hrad/Facebook
Divadelná spoločnosť pod Trenčianskym hradom. Foto: Divadelná spoločnosť/Facebook

Ďalšie články