Z kultúrnej pamiatky sa presťahujú do nových domov. Projekt pripomína slávne Detské mestečko

TSK Poklepanie základového kameňa Do štyroch samostatných nízkokapacitných zariadení umiestnia 48 klientov. Foto: Rasťo Harakal

TRENČÍN – V rámci deinštitucionalizácie domovov sociálnych služieb presunú klientov DSS Adamovské Kochanovce do novovybudovaných zariadení v rámci okresu Trenčín. Celková investícia v hodnote vyše päť miliónov eur pochádza z Plánu obnovy.

Župa uvažovala o presune klientov už dávnejšie. Bývať budú v samostatných nových domoch v Chocholnej – Velčiciach, Mníchovej Lehote, Trenčíne a Adamovských Kochanovciach, hneď vedľa súčasného domovu sociálnych služieb. Do nových lokalít by sa mali aj spolu s personálom presťahovať začiatkom roka 2026.

Budova kaštieľa v Adamovských Kochanovciach bola energeticky náročná. Foto: Rasťo Harakal

Ako spomenula riaditeľka DSS Adamovské Kochanovce Jana Pondušová, dôvodom presunu z kaštieľa je energetická náročnosť, starostlivosť o veľký park a budovu, ktorá je zároveň národná kultúrna pamiatka. „Pribudnú samostatné domácnosti a bezbariérové ubytovanie. Chceme, aby sa naši klienti cítili ako doma,“ uviedla riaditeľka.

Takto bude vyzerať projekt v Adamovských Kochanovciach. Foto: Rasťo Harakal

Zriaďovateľom domova sociálnych služieb je Trenčiansky samosprávny kraj. „Do štyroch samostatných nízkokapacitných zariadení sa celkovo rozmiestni 48 klientov. V Adamovských Kochanovciach vzniknú dva domčeky pre 12 klientov a rovnako aj v Chocholnej – Velčice. V projekte deinštitucionalizácie bude zaradený aj bývalý internát Strednej zdravotnej školy, kde bude denné centrum. Investícia je realizovaná z Plánu obnovy a je vo výške viac ako 5 miliónov eur,“ uviedol predseda TSK Jaroslav Baška.

Predseda TSK Jaroslav Baška o deinštitucionalizácii domovov sociálnych služieb. Zdroj: Rasťo Harakal

Nové domácnosti pre klientov pripomínajú niekdajší úspešný projekt Detské mestečko v Zlatovciach, s výnimkou, že zariadenia domovov sociálnych služieb nebudú na jednom mieste. Detské mestečko vzniklo ako alternatíva detských domovov v 70. rokoch minulého storočia.

Projekt bol na báze domova rodinného typu, kde sa o skupinu detí bez rodičov staralo niekoľko manželských dvojíc, ktoré vychovávali aj svoje vlastné deti. Rodičia boli zvyčajne vysokoškolsky vzdelaní pedagógovia. Detské mestečko je národnou kultúrnou pamiatkou.

Poklepanie základového kameňa. Foto: Rasťo Harakal
Investícia na projekt pochádza z Plánu obnovy. Foto: Rasťo Harakal

Ďalšie články