Mesto sa usiluje o modernizáciu MHD: radnica chce nakúpiť autobusy bez emisií

Mesto usiluje o modernizáciu MHD: radnica chce nakúpiť autobusy bez emisií Mesto usiluje o modernizáciu MHD. Foto: Mesto Handlová

HANDLOVÁ – Samospráva Handlovej chce obstarať autobusy bez emisií. O financie na projekt verejnej bezemisnej dopravy v meste sa uchádza z Fondu pre spravodlivú transformáciu.

Na tento účel žiada nenávratný finančný príspevok (NFP) vo výške 1,73 milióna eur. „Mesto chce z hľadiska udržateľnosti mestskej hromadnej dopravy (MHD) zabezpečiť autobusy spĺňajúce prísne kritériá elektromobility,“ skonštatovala hovorkyňa mesta Jana Paulínyová. 

Radnica preto podľa nej podala žiadosť v rámci výzvy na podporu v oblasti verejnej osobnej dopravy, v rámci ktorej sú oprávnenými výdavkami nákup autobusov s alternatívnym pohonom, vybudovanie nabíjacích staníc či zavedenie dopravných systémov do autobusov bez spolufinancovania z rozpočtu mesta. 

„Požadovaná výška NFP je 1 736 270,70 eura. Sumu mesto stanovilo na základe vykonaného prieskumu trhu. Žiadosť je momentálne v administratívnom hodnotení,“ priblížila hovorkyňa. 

Samospráva má okrem podpory elektromobility v pláne zrealizovať aj ďalší projekt v oblasti dopravy. Počíta s výstavbou autobusovej stanice. V úprave rozpočtu vyčlenila prostriedky na nákup pozemkov pod budúcou stanicou. 

Prevádzkovateľom MHD v Handlovej je mestská spoločnosť Hater-Handlová.

(tasr)


Ďalšie články