Na ZUŠ otvoria nový odbor, prepojí kreativitu s modernými technológiami

ZUŠ Dubnica nad Váhom Základnú umeleckú školu v Dubnici n. V. bude od nového školského roka navštevovať viac žiakov. Foto: ZUŠ Dubnica n. V.

DUBNICA NAD VÁHOM – Základná umelecká škola v Dubnici nad Váhom bude mať od školského roku 2024/2025 nový učebný odbor. Viac nám o ňom porozprávala riaditeľka školy Eva Kulhánková.

K doterajším štyrom – hudobnému, výtvarnému, literárno-dramatickému a tanečnému – pribudne piaty odbor s názvom audiovizuálna a multimediálna tvorba.

„V aktuálnom školskom roku sme v hudobnom odbore otvorili nový predmet, ktorý sa volá hudba a počítač. Žiak hrá na hudobnom nástroji keyboard, ktorý prenáša zvuk do počítača cez špeciálny program DAV, ktorý upravuje žiak spolu s učiteľom hudby v počítači,“ uviedla pre Trenčiansky Štandard riaditeľka Eva Kulhánková.

Pripomenula, že v rámci štátneho vzdelávacieho programu je možné zriadiť na škole piaty odbor, preto sa vedenie rozhodlo využiť to.

„Moderné technológie sú pre žiakov veľmi atraktívne. Často si na mobile robia videá či fotografie, ale nevedia, ako to spracovať. A práve nový odbor ich naučí, ako vnímať svet cez tieto technické možnosti, ktoré im ponúka nielen mobil, ale aj fotoaparát či kamera,“ pokračovala Kulhánková.

Riaditeľka je veľmi rada, že projekt podporil zriaďovateľ mesto Dubnica nad Váhom, čo bolo kľúčové, keďže ide o finančne náročnejší odbor, ktorý musia na škole vybudovať od základov.

„V novom školskom roku by sme chceli otvoriť tri triedy po šesť žiakov, ako nám to umožňujú učebné plány pre tento odbor. Každý žiak bude mať svoj počítač, svoj program, v ktorom spracuje video alebo fotografie. Tento odbor budú učiť naši pedagógovia a jeden externý ostrieľaný redaktor, kameraman a strihač. Ten je aj garantom odboru. Začíname od septembra 2024 prvým ročníkom,“ dodala riaditeľka školy.

Prijímacie talentové skúšky sa uskutočnia 29. a 30. mája v priestoroch dubnickej ZUŠ, ktorú navštevuje 607 detí. Žiaci by si mali priniesť portfólio so svojimi doterajšími výtvormi, ako aj vlastný text. No najskôr je potrebné poslať prihlášku, ktorú nájdete na tomto odkaze.

Odbor je vhodný pre každého, kto rád pracuje s kamerou, fotoaparátom či mobilom a zaujíma ho, ako sa robia dokumentárne filmy a tvoria scenáre. Takisto pre tých, ktorí chcú pripravovať videá, šoty, upravovať fotografie, alebo chcú byť moderátormi či režisérmi.


Ďalšie články