Video + foto: Jedinečné spojenie nádhernej prírody a umenia výtvarníkov

Eliška Skybová Kapušová) Eliška Skybová Kapušová pri práci počas sympózia. Foto: Ľubomír Chochula

VRŠATSKÉ PODHRADIE – V piatok 12. apríla podvečer sme navštívili účastníkov 3. ročníka výtvarného sympózia Jarný Jason Art, na ktorom sa vo wellness hoteli Jason zúčastňuje desať umelcov.

Nádherná príroda ožíva na plátnach výtvarníkov počas ich spoločného maľovania. Každý z desiatich umelcov si našiel svoj námet a maľuje jedno alebo viac diel, ktoré potešia oko milovníkov umenia.

„Som veľmi rada, že sme sa v tomto nádhernom prostredí stretli už po tretí raz. Sme perfektná partia a tvoríme v úžasnej atmosfére. Je to krásny relax. Ja som namaľovala časť hotela Jason, sedlo Panorama, aj s niektorými výtvarníkmi, ktorí mi do môjho obrazu kompozične zapózovali. No a počasie máme ako na objednávku. Ďakujem všetkým, ktorí nám spríjemňujú toto štvordňové podujatie,“ povedala pre Trenčiansky Štandard dubnická výtvarníčka Alena Teicherová, ktorá organizovala prvé dva ročníky.

Trenčiansky Štandard na sympóziu oslovil všetkých aktérov podujatia a videl ich priamo pri tvorbe.

„V hoteli sa o nás starajú veľmi dobre, cítime sa tu príjemne. Začali sme maľovať už vo štvrtok a v nedeľu 14. apríla urobíme z našich diel vernisáž, ktorá bude nielen pre pozvaných hostí, ale aj pre širokú verejnosť. A turisti, návštevníci a hostia hotela uvidia aj moju kozu, ktorú som nazvala kamzíkom Vršatca,“ uviedla organizátorka 3. ročníka Zdenka Cíbiková z Pruského.

Pre Trenčiansky Štandard hovorí Zdenka Cíbiková. Zdroj: Ľubomír Chochula

„Krásne prírodné scenérie ožívajú na našich plátnach. Ja som chcela zachytiť jar na Vršatci, ako sa všetko prebúdza k životu a kvitne. Mne sú takéto zákutia blízke. Bola som na všetkých ročníkoch a rada prídem aj nabudúce,“ vyjadrila sa Veronika Mikulášová z Považskej Bystrice.

„Zvolila som si motív historickej postavy Kataríny z Budatína, ktorá bola nesmierne krásna, ale aj nešťastná, lebo sa musela vydať za pána hradu Vršatec, hoci milovala iného šľachtica,“ poznamenala Miroslava Berešová z Lednických Rovní.

„Na Vršatci je vždy dobre. Som tu po druhý raz. Namaľoval som svadbu v hoteli Jason, kde každý uhol ponúka nevšedný zážitok,“ podotkol Miroslav Gregor z Trenčianskej Teplej.

„Po dlhom čase som zvolila motív krajinomaľby, lebo väčšinou robím abstraktné veci. Snažila som sa zvečniť skalné bralo na Vršatci,“ povedala Eliška Kapušová Skybová z Ladiec.

„Namaľoval som hotel a v pozadí sú skaly. Mám rád takéto motívy. Na tomto sympóziu som po prvý raz a veľmi sa mi tu páči,“ pochválil Jozef Chrena z Moravského sv. Jána.

„Maľujem štylizované ženy z povestí a do vlasov im zakomponujem buď hrad Vršatec, alebo skalné bralo či motýľa Jasoň,“ vravela Slávka Šlesárová z Lednických Rovní.

Pôsobivými dielami sa prezentovali ešte aj Ľubomír Zdurienčík z Považskej Bystrice či textilná výtvarníčka Milada Ždrnja z Drietomy.

Príďte sa aj vy pozrieť na jedinečné spojenie nádhernej prírody Bielych Karpát a kreatívneho umenia výtvarníkov. Vernisáž unikátnych diel, ktoré umelci počas podujatia vytvoria, sa uskutoční vonku pred hotelom Jason v nedeľu 14. apríla.


Ďalšie články