Trenčín bude opäť farebnejší a voňavejší

sadenie-4-2048x1365 Trenčín bude farebnejší a voňavejší. Foto: trencin.sk

TRENČÍN – Vďaka finančnej podpore Nadácie EPH začalo mesto s výsadbou cibuľovín. K rozkvitnutým kvetom v meste tak pribudnú ľalie, tulipány, narcisy, krokusy, scílie, hortenzie, okrasný cesnak a dokonca aj lúčne kvety.

Z dovedna 33-tisíc kusov rastliniek zasadia na jar 8-tisíc a na jeseň 25-tisíc. „Už o 2 mesiace by mala na zelenej ploche oproti mestskej polícii a na Rázusovej ulici kvitnúť a rozvoniavať letná lúka. Zmes ľalií a lúčnych kvetov budeme môcť obdivovať opakovane niekoľko rokov. Trvalkovo – hortenziový záhon pribudne do konca apríla tiež v priestore pred budovou mestskej polície, ale aj na Palackého ulici v centre mesta,“ informovalo mesto na svojom webe.

Na jeseň tohto roku Mestské hospodárstvo a správa lesov na Ul. Kniežaťa Pribinu vysadia zmes zo špeciálnych odrôd tulipánov a narcisov so životnosťou 4 roky. „V jesennom období je pred reštauráciou Retro, tiež v centre Trenčína, v pláne výsadba špeciálnych odrôd tulipánov, narcisov a okrasného cesnaku. Táto zmes by mala mať životnosť 5 rokov,“ uviedla radnica.

Najneskôr do konca novembra vysadia za Priorom ďalšie špeciálne odrody tulipánov, narcisov a skoro na jar kvitnúcich krokusov a scíl. Aj tie by mali skrášľovať okolie približne 5 rokov. Nadácia EPH podporila tento projekt sumou 20-tisíc eur.

Trenčín patrí podľa radnice k ekologicky vyváženým mestám s množstvom mestských parkov a sídliskovej zelene, ktoré vytvárajú príjemné prostredie pre život. „Vzhľadom na klimatické zmeny je však nevyhnutné revitalizovať porastové štruktúry pre budúce generácie. Zámerom projektu je vytvoriť pestrofarebné záhony na výrazných miestach, blízko hlavných dopravných trás v meste a zatraktívniť tak tieto miesta nielen pre obyvateľov, ale aj pre vodičov, ktorí Trenčínom prechádzajú,“ skonštatovali.

Výsadba má prispieť k zvýšeniu odolnosti sídelného prostredia na negatívne dopady zmeny klímy a k lepšiemu hospodáreniu s dažďovými vodami a zabráneniu vysúšania pôdy. „Dôležitý bude aj dlhodobý estetický zážitok spojený s nižšími nákladmi na údržbu, ale aj zvýšenie biodiverzity prilákaním opeľovačov hmyzu, či motýľov,“ uzavrelo mesto.

(Zdroj: Mesto Trenčín)

Pekná myšlienká, čo myslíte? Foto: trencin.sk
Výsadba pomôže opäť o niečo skultúrniť mesto. Foto: trencin.sk

Ďalšie články