Trenčianka sa vrátila po zdravotných komplikáciách na súťažné pódium, čaká ju svetový šampionát

Ivana Horná Ivana Horná. Foto: Trenčiansky Štandard

TRENČÍN – Ivana Horná skončila na majstrovstvách Európy v klasickom silovom trojboji na 3. mieste. Jej celkový súčet bol 512,5 kg. Do súťažného diania sa vrátila po ročnej odmlke.

V polovici marca sa v chorvátskom meste Veľká Gorica konali majstrovstvá Európy v silovom trojboji. V štartovom poli nechýbala bývalá európska šampiónka Ivana Horná. Na súťažné pódium sa vrátila po viac ako ročnej nútenej prestávke. Dôvodom bolo vážne zranenie ľavého lakťa, ktoré utrpela ešte v marci na tréningu.

„Príprava na tieto majstrovstvá Európy nebola jednoduchá, keďže po operácii – plastike lakťa, ktorú som absolvovala 1. 6. 2023, nasledovalo takmer 6 mesiacov rehabilitácií. Plnohodnotne trénovať som začala až v novembri, aj to najprv s malými váhami a postupne som sa v priebehu 4 mesiacov dopracovala k výkonom, aké som podala na týchto majstrovstvách,“ prezradila nám športovkyňa.

Horná počas majstrovstiev Európy. Zdroj: Archív Ivany Hornej

Príprava nebola jednoduchá, keďže operovaný lakeť bol stále bolestivý a musela naň dávať na tréningoch veľký pozor. „Som veľmi spokojná, ako sme túto prípravu a súťaž s otcom zvládli,“ vyhlásila Horná.

Úspešná Trenčianka štartovala z dôvodu chýbajúceho nominačného štartu v B skupine a neskôr musela čakať na výsledky tabuľkovo lepších. Napriek ročnej odmlke to na európskom šampionáte cinklo aj tentoraz.

Horná počas majstrovstiev Európy. Zdroj: Archív Ivany Hornej

„Dosiahla som vynikajúci výkon 512,5 kg v trojboji, čo znamenalo celkové 3. miesto v trojboji. V drepe som zvládla 185 kg, v tlaku na lavičke 102,5 kg a v mŕtvom ťahu 225 kg, za ktorý som získala 2. miesto. Ako tréner ma ako vždy viedol môj otec Ladislav Horný,“ zhodnotila svoj výkon Horná.

Ivanu Hornú najbližšie čakajú majstrovstvá Slovenska v klasickom silovom trojboji žien, kde bude štartovať z plnej prípravy, keďže sa už momentálne pripravuje na hlavný cieľ, a to majstrovstvá sveta, ktoré sa budú konať v druhej polovici júna v Litve.

Horná počas majstrovstiev Európy. Zdroj: Archív Ivany Hornej

Ďalšie články