Foto: V Trenčíne otvorili novú atrakciu. Bude fungovať po celý rok

Trenčín má prvú pumptrackovú dráhu. Viete, kde ju nájdete? Foto: trencin.sk Trenčín má prvú pumptrackovú dráhu. Viete, kde ju nájdete? Foto: trencin.sk

TRENČÍN – Mesto má novú atrakciu, ktorú využívajú najmä deti a tínedžeri. Sezónu oficiálne otvorili v sobotu 6. apríla.

„V tento deň si počas otváracieho programu vyskúšalo adrenalínovú jazdu na odrážadlách či bicykloch a zasúťažilo takmer 150 menších či väčších detí, ktoré sa zaregistrovali,“ uviedlo mesto na svojom webe.

Pumtrackovú dráhu nájdete v parku pod Juhom, v blízkosti detského ihriska. Pozostáva z terénnych vĺn a klopených zákrut. „Terénne vlny majú rôzny tvar, výšku a rôznu vzdialenosť od ostatných vĺn. Zmenu ich smeru zabezpečujú klopené zákruty. Celková spevnená plocha bicyklových dráh, vrátane štartovacieho pahorku a priestoru mobiliáru je 885 m2. Dĺžka samostatných jazdných línií je necelých 269 metrov,“ ozrejmila radnica.

Povrch dráhy je asfaltový. Areál má fungovať aj pri umelom osvetlení. „Športovisko môžu využívať cyklisti, kolobežkári, skateri i deti na odrážadlách. Stavebné práce za takmer 237-tisíc eur realizovala spoločnosť Bike ING z Kolačna. Túto investíciu sme financovali z rozpočtu mesta,“ ozrejmilo mesto.

O areál sa stará spoločnosť ORIGOS, ktorá priamo na mieste požičiava prilby, chrániče a poskytuje servis pre bicykle, kolobežky aj odrážadlá. Areál ponúka základný pumptrackový okruh, detský okruh a tzv. flow line – líniu pre pokročilých jazdcov.

Základný pumptrackový okruh nájdete severne od detského ihriska. „Štartovací pahorok priamo nadväzuje na chodník pre peších. V tejto časti je aj parková lavička so stojanom na bicykle,“ priblížilo mesto.

Detský okruh sa nachádza v južnej časti, západne od detského ihriska. Ide o samostatný okruh s nižšie profilovanými prekážkami pre najmenšie deti na odrážadlách.

„Flow line“ dopĺňa dva pumptrackové okruhy. Skúsenejší jazdci si na ňom môžu vyskúšať vyššie profilované prekážky a rozšírené možnosti skokov. „Prejazdná je však aj aj pre začiatočníkov. Jej súčasťou je i drevená prekážka – wallride s rozmermi 3,7 x 1,8 m a sklonom 50 stupňov,“ vysvetlili na stránke.

Počas letnej sezóny (od 1. apríla do 31. októbra) bude areál otvorený od 7:00 do 22:00, v zimnej sezóne (od 1. novembra do 31. marca) od 8:00 do 19:00.

Pred vstupom na dráhu musí mať každý prilbu a chrániče. „Na dráhe sa smie jazdiť len jedným smerom a len v prípade, ak neprší. Je nutné dodržiavať základné pravidlá, ktoré sú uvedené na dvoch tabuliach s prevádzkovým poriadkom,“ uzavrelo mesto.

Pumptrackovú drahú zatiaľ využíva najmä mládež. Foto: trencin.sk
Pred vstupom na dráhu si nezabudnite nasadiť prilbu a chrániče. Dbajte na bezpečnosť. Foto: trencin.sk
Vyskúšali ste si novú dráhu? Foto: trencin.sk
Pohľad zhora. Foto: trencin.sk
Dodržujte zásahy bezpečnosti. Foto: trencin.sk

Ďalšie články