Zanedbanú pamiatku premenili na turistické lákadlo. Čo všetko ponúkne vynovený Draškovičov kaštieľ?

DSC_0126 Zanedbanú pamiatku premenili na turistické lákadlo. Foto: Rasťo Harakal

ČACHTICE – Zrekonštruovanú kultúrnu dominantu Draškovičov kaštieľ slávnostne otvorili 22. apríla, turistom bude sprístupnený od 1. mája. Sprievodcu však potrebovať nebudete.

Národná kultúrna pamiatka Draškovičov kaštieľ bola v posledných rokoch zanedbaným objektom. Mala ale potenciál stať sa opätovne turistickým lákadlom, aj preto vznikla myšlienka jej rekonštrukcie. Všetko to začalo ešte v máji roku 2022.

Projekt Revitalizácia Draškovičovho kaštieľa v Čachticiach bol úspešný v 1. výzve na predkladanie žiadostí o projekt v programe Podnikanie v oblasti kultúry, kultúrne dedičstvo a kultúrna spolupráca.

„Pamiatka bude slúžiť verejnosti a takisto aj na rôzne reprezentatívne účely. Chceme tu organizovať podujatia, miesto tu budú mať aj zahraničné návštevy. Chcel by som poďakovať projektantom a všetkým zamestnancom trenčianskej župy, zhotoviteľovi a zástupcom Trenčianskeho múzea, ktorí budú spravovať župný majetok. Bol to náročný projekt a podaril sa aj s vybavením zrealizovať za 2 roky,“ uviedol predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška.

Staňte sa dirigentom. Zdroj: Rasťo Harakal

Na otvorení nechýbala ani veľvyslankyňa Nórskeho kráľovstva vo Viedni J. E. Susan Eckey. „Som veľmi ohromená renováciou. Vidieť tu veľa práce. Teším sa, že sa tu s vami môžem stretnúť a že sa tu bude vytvárať nová komunita,“ uviedla po prestrihnutí pásky veľvyslankyňa.

Slávnostné strihanie pásky. Foto: Rasťo Harakal

Celá investícia s vybavením stála viac ako 3,25 milióna eur. Trenčianska župa sa na rekonštrukcii podieľala investíciou v hodnote viac ako 2 milióny eur, príspevok zo štátneho rozpočtu predstavuje sumu 177 744,15 eura. Projekt tiež získal grant z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska vo výške 1 007 216,85 eura prostredníctvom Grantov EHP a Nórska.

Župa a obec Čachtice pripravujú aj modernizáciu a revitalizáciu okolia kaštieľa, kde pribudne zeleň a infraštruktúra.

Nahliadnite s nami do kaštieľa

História objektu sa začala písať na konci 17. storočia. Kaštieľ Draskovichovcov vznikol ako posledný z čachtických kaštieľov a svoje pomenovanie prevzal podľa stavebníka, krajinského sudcu, mošonského a oravského hlavného župana grófa Mikuláša Draskovicha. Mikuláš podiely na panstve vyženil sobášom s  grófkou Barborou Drugethovou, vnučkou Alžbety Bátoriovej.

Objekt kaštieľa sa v súčasnosti stane kultúrno-kreatívnym centrom so službami na úrovni 21. storočia. Po revitalizácii sú sprístupnené priestory rozšírené o suterén a prízemie.

Nahliadnite dovnútra. Zdroj: Rasťo Harakal

„V suteréne sa venujeme výrobe vína a takisto aj legende Alžbety Bátoriovej. Na poschodí je to o živote Habánov a Rómov, teda bývalých komunít, ktoré tu žili. Celý kaštieľ bude sprístupnený verejnosti a bez sprevádzania, takže návštevník tu môže stráviť polhodinu alebo pokojne aj dve,“ prezradil riaditeľ Trenčianskeho múzea v Trenčíne Peter Martinisko.

V suteréne nájdete holografické kino, kde budú premietať príbeh Bátoričky. Rovnako sa vám krvavá grófka prihovorí aj z pohyblivého obrazu. Nájdete tam aj mučiareň, v ktorej si vypočujete príbehy, keď sa postavíte pred obrazy.

Na prvom poschodí si prídu na svoje aj deti. Ak sa postavíte za dirigentský stolík, môžete sa zahrať na dirigenta v orchestri, nechýbajú starožitné mohutné stoličky, ktoré v sebe ukrývajú príbehy po tom, ako si nasadíte slúchadlo. V kováčskej dielni vás zase osloví pri príchode samotný kováč.

Jednoducho Draškovičov kaštieľ musíte navštíviť.

Tieto stoličky ukrývajú príbeh, vypočujte si ho. Foto: Rasťo Harakal
Z ľavého obrazu sa ku vám prihovorí Alžbeta Bátoriová. Foto: Rasťo Harakal
Draškovičov kaštieľ ponúka krásne exponáty. Foto: Rasťo Harakal
Vináreň v suteréne. Foto: Rasťo Harakal
Pozor, to nie sú skutočné postavy. Foto: Rasťo Harakal
Draškovičov kaštieľ ponúka krásne exponáty. Foto: Rasťo Harakal

Ďalšie články