Experti odhalili príčinu havárie lietadla, ktoré sa zrútilo pri Trenčianskych Stankovciach

Experti odhalili príčinu havárie lietadla, ktoré sa zrútilo pri Trenčianskych Stankovciach Experti odhalili príčinu havárie lietadla. Foto. Radovan Stoklasa/TASR

TRENČÍN – Minuloročná tragická nehoda, pri ktorej spadlo športové lietadlo neďaleko Trenčína, si vyžiadala štyroch mŕtvych. Odborníci skúmali trosky havarovaného stroja takmer rok. Výsledok expertízy je už známy.

Športové lietadlo v osudný deň vzlietlo z trenčianskeho letiska. Následne stratilo výšku a o pár minút havarovalo. ​Tragédiu vyšetrovali experti z leteckého a námorného vyšetrovacieho útvaru, ktorí zistili, že pravdepodobnou príčinou pádu lietadla bolo zlyhanie ľudského faktora.

„Na základe vyšetrovania, výskumu a analýz jednotlivých systémov a komponentov lietadla konštatujeme, že lietadlo bolo počas posledného letu plne funkčné, spôsobilé na vykonanie zamýšľaného letu a nevykazovalo žiadnu poruchu, čo vylúčilo možnú technickú príčinu pádu lietadla,“ uviedla pre TV JOJ hovorkyňa Ministerstva dopravy SR Petra Poláčiková.

Lietadlo bolo zdemolované a znalci nedokázali jednoznačne určiť, kto ho pilotoval. S istotou ale vedia povedať to, že technická chyba lietadla príčinou nebola.

„Príčinou leteckej nehody bola kolízia lietadla so zemou, zapríčinená stratou rýchlosti, ktorá vznikla prestavením pák ovládania pohonných jednotiek do polohy voľnobeh. Posádka nevykonala žiadnu činnosť pre obnovenie normálneho režimu letu,“ tak znie záver vyšetrovania od Leteckého a námorného vyšetrovacieho útvaru.

Zdroj: TV JOJ


Ďalšie články