Trenčiansku MHD čakajú veľké zmeny. Príďte si ich vypočuť do Hviezdy

autobus-MHD-s-vystupujucimi-ludmi-2048x1536 MHD čaká zlepšenie grafikonu, verejnosť pozývajú na prezentáciu. Foto: trencin.sk

TRENČÍN – Autobusy mestskej hromadnej dopravy (MHD) Trenčín začnú počas tohto roka premávať podľa nového a vylepšeného cestovného poriadku. Jeho tvorbe predchádzala analýza súčasného grafikonu a vyhodnotenie dát o vyťaženosti konkrétnych liniek.

Verejná prezentácia novej koncepcie sa uskutoční 15. mája 2024 v Kultúrno-kreatívnom centre (KKC) Hviezda. „Vyše 3,5 milióna záznamov o predaných cestovných lístkoch a vyše 150-tisíc záznamov z palubných počítačov v autobusoch. Toľko dát bolo spracovaných v rámci posudzovania súčasného stavu MHD Trenčín,“ uviedlo mesto Trenčín na svojej stránke.

Tieto dáta pomôžu nájsť odpoveď na otázku, ako by mal vyzerať nový grafikon MHD, na ktorého tvorbe spolupracuje mesto Trenčín so združením Doprava na Považí.

Cestovný poriadok vznikol pred 8 rokmi a jeho aktualizácia je nutná. „Za posledné roky sa v Trenčíne rozrástli nové štvrte, pribudli obchodné centrá, výrazne sa zmenil aj železničný grafikon a sú tu aj viaceré relevantné požiadavky občanov. Na to všetko musí cestovný poriadok MHD reagovať,“ skonštatovali na webe.

Doprava na Považí skúmala záznamy o vyťaženosti jednotlivých spojov, vyhodnocovala počty predaných lístkov i meškania autobusov. „Súčasťou posudzovania aktuálneho stavu bola aj analýza dostupnosti zastávok, dochádzky do škôl, práce či zdravotníckych zariadení a tiež prieskum rozvojových oblastí mesta,“ ozrejmil Michal Mazánik z Dopravy na Považí.

Z analýzy aktuálne platných cestovných poriadkov vyplynulo, že existujúce linkové vedenie je príliš komplikované, preto ho chcú zjednodušiť. „Zistili sme tiež, že mnohé časti mesta majú veľmi slabú ponuku MHD. Napríklad na sídlisko Noviny alebo na Východnú ulicu sa prestáva jazdiť už pred ôsmou večer, prípadne ešte skôr. Málo spojov jazdí aj do Opatovej alebo na Vinohrady,“ povedal Tomáš Mihalik z Dopravy na Považí.

Okrem uvedených dát projektanti nového grafikonu vychádzajú aj z rozhovorov s vodičmi a pracovníkmi dopravcu. Návrh grafikonu plánujú prerokovať s poslancami aj s verejnosťou. „Jeho tvorcovia sú pravidelnými cestujúcimi trenčianskou MHD, a tak majú jej problémy navnímané aj na vlastnej koži,“ uzavrela radnica.

Ak máte záujem poznať návrh novej koncepcie trasovania liniek MHD Trenčín, príďte na verejnú verejnú prezentáciu do KKC Hviezda v stredu 15. mája 2024 o 17:00.

(Zdroj: mesto Trenčín)


Ďalšie články