Autobus každých päť minút a nový cenník: poznáme návrh zmien MHD v Trenčíne

Ilustračný obrázok. Foto: TASR/Radovan Stoklasa Ilustračný obrázok. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

TRENČÍN – Mesto Trenčín a združenie Doprava na Považí v stredu v Kultúrno-kreatívnom centre Hviezda predstavili návrh novej koncepcie MHD Trenčín.

„Návrh linkového vedenia zachováva väčšinu priamych spojení aj súčasné číslovanie liniek. Cestovné poriadky budú zverejnené v pondelok 27. mája 2024,“ uviedlo mesto na svojom webe.

Cieľmi novej koncepcie MHD, ktorá by mala vstúpiť do platnosti na začiatku septembra, majú byť posilnenie dopravy, zjednodušenie siete a celková aktualizácia grafikonu.

Na frekventovaných trasách medzi Juhom, Sihoťou a Zámostím bude naďalej zachovaná väčšina priamych liniek. Na trasách s menším počtom cestujúcich bude však nutné prestupovať. „Každá mestská časť zároveň bude mať zabezpečené priame spojenie prinajmenšom do centra mesta a k nemocnici,“ vysvetlilo mesto.

„Prestúpiť bude potrebné napríklad pri ceste z Východnej ulice na Sihoť alebo zo Zámostia do OC Laugaricio. Nové prestupné spojenia však budú premávať výrazne častejšie než dnešné priame linky, ktoré majú často len pár odchodov za deň,“ vysvetľuje projektant cestovných poriadkov Tomáš Mihalik z  Dopravy na Považí.

Pribudnú však priame spoje, napríklad z Opatovej do Kubrej alebo zo Sihote a Zámostia k OC MAX a Kauflandu v Merine.

MHD na sídliskách každých 5 minút

„Výkony, ktoré sa ušetria vďaka obmedzeniu niektorých priamych liniek, budú využité na posilnenie obsluhy,“ informovala radnica.  

Na sídliská Juh a Sihoť bude MHD jazdiť každých 5 minút v špičke a raz za 10 minút v ostatných časoch. „Posilnené budú aj linky premávajúce z Opatovej či Zlatoviec okolo nemocnice a takisto linka 24 do OC Laugaricio, ktorá začne premávať každú polhodinu,“ skonštatoval Michal Mazánik z Dopravy na Považí.

Cenník MHD by sa mal zmeniť, zvýhodnení by mali byť pravidelní cestujúci – mesačné, štvrťročné a ročné lístky by sa mali byť výhodnejšie ako dnes. „Lákadlom by mal byť aj ročný lístok, s ktorým za MHD zaplatíte len niekoľko centov na deň. Pribudne platba bankovou kartou pri všetkých dverách, naopak obmedzí sa predaj lístkov u vodiča. O konkrétnej podobe ešte bude rozhodovať trenčianske Mestské zastupiteľstvo,“ ozrejmilo mesto.

Dôležité termíny

Pondelok 27. mája 2024 – zverejnenie návrhu cestovných poriadkov
Piatok 14. júna 2024 – ukončenie pripomienkovania návrhu novej koncepcie
Pondelok 1. júla 2024 – plánovaná zmena cenníka MHD
Nedeľa 1. septembra 2024  – plánované spustenie novej koncepcie MHD

Otázky a pripomienky máte možnosť zasielať na e-mail: [email protected]. Viac podrobností sa dočítate na tomto linku.


Ďalšie články
Veľký problém s trestným oznámením na Hegerovu vládu

Veľký problém s trestným oznámením na Hegerovu vládu

Ministerstvo obrany pod vedením Roberta Kaliňáka podalo trestné oznámenie na vládu Eduarda Hegera z dôvodu nezákonného darovania stíhačiek MiG-29. Bývalá vláda sa mala podľa oznámenia dopustiť rovno troch trestných činov v súvislosti s darovaním stíhačiek, a to zneužívania právomoci verejného činiteľa, porušenia povinnosti pri správe cudzieho majetku a sabotáže. Takto...
Mestu sa míňajú kapacity na stavanie nových parkovísk. Aká realita čaká šoférov v Trenčíne?

Mestu sa míňajú kapacity na stavanie nových parkovísk. Aká realita čaká šoférov v Trenčíne?

TRENČÍN – Statická doprava je jedným z kľúčových prvkov dopravného systému každého mesta. Efektívne riadenie parkovacích kapacít a regulácia parkovania predstavujú pre samosprávy veľkú výzvu. Ako sa darí Trenčínu? Mesto spravidla zaznamenáva najväčšie problémy s nedostatkom parkovacích miest na sídliskách postavených v 70. a 80....