Soboty patria divadlu

Inscenácia Sex noci svätojánskej mala premiéru minulý rok v Átriu pod vežou.. Foto: MDT- R. Stoklasa

TRENČÍN – Átrium pod vežou v meste Trenčín sa každú sobotu mení na divadlo. Diváci môžu najbližšie vidieť inscenáciu Sex noci svätojánske

Myšlienka letných divadelných večerov vznikla počas pandémie, kedy boli divadlá zatvorené. Mali byť kompenzáciou pre divákov, ale aj členov divadla.

Vlani sa konal prvý ročník. Podľa slov riaditeľky Mestského divadla Trenčín Zuzany Mišákovej zožal obrovský úspech. „V účasti sme naozaj lámali rekordy. Na všetkých predstaveniach bývalo 150 až 200 ľudí,”povedala Mišáková.

Vďaka kompenzačnej dotácii z Ministerstva kultúry boli letné divadelné predstavenia vlani zadarmo. „Tento rok kompenzačná dotácia neprišla, vstupné sa preto musí platiť, ale vďaka tomu, že nejakú podporu máme, je cena symbolická.”

Oproti vlaňajšku divadlo siahlo v tomto roku aj po výpravných inscenáciách. „Uviedli sme Pinocchia, Štefánika a v auguste uvedieme Dubčeka. Všetko výpravné predstavenia, museli sme meniť scénu pre potreby átria.” 

Najbližšie môžu diváci vidieť inscenáciu Sex noci svätojánskej, ktorá mala minulý rok v Átriu pod vežou premiéru.

„Ponúka divákovi možnosť klásť si otázky, ako napríklad či naozaj stará láska nehrdzavie, nakoľko sme schopní ovládnuť vlastné pudy alebo čo nás riadi v našom živote,” načrtla Mišáková.

Ide o adaptáciu Jürgena Fischera pôvodne filmového scenára od Woodyho Allena. Účinkujú Peter Trník, Ján Slezák, Ján Greššo, Danica Jurčová, Zuzana Mišáková a Diana Minarovičová.

„Je to intelektuálna komédia a to je niečo, čo mne trochu chýba aj v slovenskej dramatike. Komediálnosť je väčšinou zameraná na fyzickú akciu alebo výsmech z nejakých ľudských vlastností, ale tu sa ponárame oveľa hlbšie, až na dno ľudskej existencie.”


Ďalšie články