Po stopách majstrov primášov

Foto-WEB-1

Exteriérové expozície venované životu a dielu Jána Kolára a Jána Petruchu sú umiestnené pri ich rodných domoch v obci Priepasné.

PRIEPASNÉ – Priepasné je rodiskom výrazných hudobných osobností. Zoznámiť s nimi sa môžete prostredníctvom dvoch expozícií. Toto spoznávanie je spojené s príjemnou prechádzkou samotnou obcou.

Kopaničiarsky kraj medzi Javorinou a Bradlom je svojbytným územím so špecifickými prejavmi tradičnej ľudovej kultúry. Tá naberala svoje podoby v remeselníckych mestečkách aj na roľníckych kopaniciach. Hudobný folklór Priepasného a jeho kopaníc treba vnímať v kontexte tradičnej hudobnej kultúry celej myjavskej kopaničiarskej oblasti, ktorej súčasťou je aj táto obec. 

Pokiaľ navštívite obec Priepasné, môžete sa zastaviť na dvoch miestach obce, kde sú osadené vkusne umiestnené informačné tabule. Tie predstavujú životné osudy dvoch primášov, priepasnianskych rodákov, výrazných majstrov svojho hudobného remesla. 

Cesta k prvej tabuli nie je náročná. Pár metrov od Obecného úradu je odbočka na vedľajšiu cestu. Stúpajúc do kopca vás privádza až k miestnej Materskej škole. Ešte asi sto metrov chôdze a ocitnete sa na Kopanici u Kolárikov, pozostávajúcej len z jednej usadlosti. Čarovné miesto obklopené lúkami. Tu sa v roku 1888 narodil prvý z primášov – Ján Kolárik.

Druhý informačný panel  je osadený na stodole, patriacej pôvodne k rodnému domu a neskôr k domu, ktorý si postavil Ján Petrucha, druhý z miestnych primášov. Toto miesto sa nachádza priamo na cestičke, ktorá vedie z Priepasného k Mohyle M.R. Štefánika na Bradlo.  

Ak sa vyberiete k obom rodným domom pešo, počítajte s hodinou príjemných potuliek myjavskými kopanicami. 


Ďalšie články