Jedna nabíjačka pre všetky elektronické zariadenia sa stane realitou

iorange-1281041_1920 Koncovka pre zariadenia USB-C- Ilustračná fotografia: Pixabay

TRENČÍN – Jednotný štandard nabíjacej koncovky, ktorý schválila Európska únia, bude čoskoro platiť aj na území Slovenskej republiky.

Používanie rôznych typov nabíjačiek pre viaceré zariadenia spôsobuje spotrebiteľom nepríjemnosti a produkuje tony odpadu. To je dôvod, prečo sa zavádza jednotná koncovka nabíjania.

Všetky tablety, mobilné telefóny, elektronické čítačky, digitálne fotoaparáty, slúchadlá, prenosné reproduktory a ďalšie zariadenia, ktoré sa dajú nabíjať pomocou kábla, budú musieť byť vybavené koncovkou USB Type-C. Odobril to Európsky parlament a Rada EÚ. Podľa spravodajského portálu Európskeho parlamentu sa USB Type-C stane spoločným typom nabíjačky do konca 2024.

Rovnako sa to bude týkať aj notebookov. Tie sa tiež budú musieť prispôsobiť požiadavkám novej smernice, a to do 40 mesiacov od nadobudnutia jej účinnosti. To znamená, že sa ich bude týkať až rok 2026.

Nové pravidlá by mali pomôcť k častejšiemu opätovnému používaniu nabíjačiek a mali by pomáhať spotrebiteľom ušetriť až 250 miliónov eur ročne na nepotrebných nákupoch nabíjačiek.


Ďalšie články