Ostrá reakcia ministerky hospodárstva na údajné zvyšovanie cien plynu, ktoré vydal ÚRSO

Tlaèová konferencia ministerky hospodárstva D. Sakovej a francúzskej ministerky energetiky A. Pannier-Runacherovej Podľa Sakovej sú ceny energií prioritou novej vlády. Foto: TASR/Dano Veselský

TRENČÍN – Vláda nakúpila plyn za vyššie sumy. To znamená, že ak dodávatelia nechcú byť v strate, budú musieť zvýšiť faktúry v domácnostiach vyjadril sa Úrad na reguláciu sieťových odvetví. Podľa ministerky hospodárstva Denisy Sakovej vydal úrad cenové rozhodnutia o plyne skôr, ako vláda rozhodne o kompenzáciách pre ceny domácností, čo je pre nu neakceptovateľné.

Podľa súčasnej opozície by sme si mali od začiatku budúceho roka priplatiť za plyn až o 20 percent. Dodala, že ani v programovom vyhlásení, ani na rokovaní vlády nebol žiadny materiál, ktorý by garantoval zníženie cien energií.

Hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (URSO) Rado Igaz upozornil, že ak vláda nezavedie vhodné kompenzačné schémy, domácnosti od roku 2024 prestanú platiť zastropované pôvodné ceny. Tie sa môžu zvýšiť až dvojnásobne, prezradil pre portál noviny. Hovorca URSO to deklaroval už v júli tohto roku, teda keď ešte súčasná vládna garnitúra nebola pri moci.

Ministerka reaguje, stabilné ceny sú prioritou novej vlády

„Slovenské domácnosti nebudú za plyn platiť viac ako v minulom roku. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví vydal cenové rozhodnutia o plyne skôr, ako vláda rozhodne o kompenzáciách pre ceny domácností. To nie je akceptovateľné,“ uviedla ministerka hospodárstva Denisa Saková.

Podľa ministerky rezort rieši problematiku cien plynu a má pripravené všetky potrebné kroky, aby vláda už na prvom decembrovom rokovaní schválila nariadenia, ktoré garantujú slovenským domácnostiam stabilné ceny plynu. „Nekoordinovaný postup nominantov predchádzajúcej vlády na Úrade pre reguláciu sieťových odvetví nie je v súlade s politikou a štandardmi, ktoré presadzuje súčasné vedenie rezortu, reaguje ďalej ministerka.

„Stabilné ceny elektriny a plynu pre domácnosti sú prioritou celej novej vlády. Preto sme spoločne s ministerstvom financií, predsedom vlády a predsedom parlamentu vyrokovali riešenie, ktoré vláda bude môcť už o týždeň predstaviť. Považujem za veľmi neštandardné, že dnes sú slovenské domácnosti zbytočne stresované rozhodnutiami, ktoré reálne nevstúpia do platnosti. Ľudia nemusia mať obavy, dodržíme sľuby ktoré sme dali pred voľbami a ceny energií neporastú,“uzavrela vo svojom vyhlásení ministerka hospodárstva Denisa Saková.


Ďalšie články