Krajský rozpočet bude o niečo chudobnejší, chýbajú predovšetkým eurofondy

tsk-avizo-rozpocet Schválili rozpočet na rok 2024. Ilustračná foto: TSK

TRENČÍN – S päťdňovým predstihom oproti vlaňajšku sa chystajú krajskí poslanci prerokovať a schváliť rozpočet Trenčianskeho samosprávneho kraja pre rok 2024. Župan Jaroslav Baška zvolal posledné tohtoročné rokovanie zastupiteľstva na pondelok 11. decembra, pričom návrh rozpočtu už takmer dva týždne „svieti“ na úradnej tabuli. Pohľad naň nie je taký optimistický ako na ten tohtoročný, ktorý bol naplnený eurofondovými projektmi.


Keď poslanci vlani prijímali rozpočet, súhrn jednotlivých položiek predstavoval takmer 292 miliónov eur, pričom viac ako 37 percent týchto peňazí bolo určených na investície. Bol to dôsledok dokončovania rozbehnutých projektov financovaných z eurofondov, keďže práve rok 2023 bol posledným rokom končiaceho sa programového obdobia.

Eurofondový finiš sme v našom kraji mohli sledovať napríklad pri dokončovaní rozbehnutých rekonštrukcií ciest medzi Trenčianskou Teplou a Dežericami, Novým Mestom nad Váhom a Myjavou, a tiež Považskou Bystricou a Domanižou.


Pre budúci rok nachystalo vedenie župy rozpočet vo výške 256 miliónov eur. Kým z pohľadu celkového porovnania rozpočtov je to len 12-percentný pokles v porovnaní s rokom 2023, z investičného pohľadu je prepad už výraznejší a dosahuje takmer 48 percent. Kapitálové výdavky sú rozpočtované na necelých 60 miliónov eur, zatiaľ čo v roku 2023 objem plánovaných investičných prostriedkov dosahoval bezmála 112 miliónov eur.


Napriek poklesu celkového množstva eurofondových zdrojov počíta TSK s externými zdrojmi, keďže rok 2024 je štartujúcicm rokom realizácie projektov v rámci nového programového obdobia, pričom TSK zameriava svoje úsilie aj na čerpanie zdrojov z Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky.

Prioritou pre kraj však bude dokončenie tých investičných akcií, na realizáciu ktorých boli poskytnuté nenávratné finančné príspevky, ale vzhľadom na rozsiahlosť stavebných prác ich musí kraj dokončiť z vlastných zdrojov. Sú to napríklad tretia etapa rekonštrukcie cesty medzi Veľkými Uhercami a Skýcovom a rovnako tretia etapa rekonštrukcie cesty medzi Trenčianskou Teplou a Dežericami.


V kultúrnej oblasti plánuje kraj dokončiť revitalizáciu Draškovičovho kaštieľa v Čachticiach a na úseku vzdelávania stavebné práce na Hokejovej akadémii v Trenčíne. Medzi zdravotníckymi investíciami figuruje predovšetkým financovanie nového prístroja magnetickej rezonancie do Centra diagnostiky v považskobystrickej nemocnici.


Optimistickou správou je medziročné navýšenie finančných prostriedkov na súvislé opravy ciest II. a III. triedy v celom Trenčianskom kraji. Kým v tomto roku bol tento objem vo výške 3,5 milióna eur, pre budúci rok je plánovaný dvojnásobok. Práve o konkrétnom rozdelení 7 miliónov eur by mali poslanci rozhodovať hneď po schválení rozpočtu. V pláne pripravenom odborom dopravy Úradu TSK je dovedna 39 úsekov s celkovou dĺžkou 35 kilometrov. Cesty by sa mali opravovať v každom z deviatich okresov v kraji, pričom najviac úsekov je plánovaných v okrese Považská Bystrica.


Skôr než sa krajskí poslanci na pondelkovom rokovaní dostanú k rozpočtu, budú schvaľovať niekoľko všeobecne záväzných nariadení. Rozhodovať budú o nových sumách úhrady za sociálne služby, poplatkoch v jazykovej škole a tiež za ubytovanie v stredoškolských internátoch.

Poslancom bude predložený návrh na podanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok v rámci Programu Slovensko 2021 – 2027 na výstavbu nového mosta cez Vážsky kanál v Ilave. Ako je známe, ten mal byť už dávno hotový, lenže komplikácie pri verejnom obstarávaní celý proces zdržali a vyvrcholili odobratím štátnej dotácie Ministerstvom financií SR.

TSK sa očividne nevzdal snahy o externé financovanie a v prípade úspešnej žiadosti by tak mohol byť most postavený z eurofondov pri osempercentnom spolufinancovaní kraja.


Ďalšie články