Handlovú trápia diviaky. Objavili sa aj pri miestnej škole

Diviaky, Handlová Handlovú trápia diviaky. Ilustračná fotografia: Unsplash

HANDLOVÁ – Diviačiu zver spozorovali obyvatelia v uplynulých dňoch v intraviláne Handlovej. Príslušníci mestskej polície (MsP) prijali viacero podnetov, v tejto súvislosti pripomenuli, že prikrmovaním voľne žijúcich zvierat ohrozujú ľudia seba aj ostatných a za porušenie zákazu im hrozí pokuta.

Mesto aj MsP vyzvali obyvateľov mesta, aby neprikrmovali žiadne túlavé zvieratá, ako sú mačky a podobne, keďže tým lákajú do obytných zón divokú zver. Takýmto konaním podľa nich ohrozujú verejnosť na sídliskách, ako aj premávku na cestách. MsP Handlová o tom informovala na webe mesta.



Začiatkom týždňa problematiku divej zveri v intraviláne riešil náčelník MSP Marcel Jánošík. Do pozornosti dal platné všeobecne záväzné nariadenie mesta (VZN), ktoré obsahuje zákaz prikrmovania voľne žijúcej zveri. „Odhalenie tých, ktorí jedlo dávajú na verejné priestranstvá, mysliac si, že pomáhajú zvieratám, je zložité, no v spolupráci s obyvateľmi je možné,“ uviedol Jánošík.

Jedlo, ktoré obyvatelia nespotrebujú, patrí do nádob na triedený kuchynský odpad. „V prípade, že obyvatelia spozorujú výskyt divej zveri v blízkosti svojich obydlí, je potrebné ihneď kontaktovať stálu hliadku MsP,“ informovali mestskí policajti.

Radnica na webe doplnila, že oznamy o diviakoch na sídlisku sa stávajú dennou rutinou a zvieratá sa objavili aj pri škole. „Vzhľadom na to, že diviačia zver sa vyskytla v blízkosti základnej školy s materskou školou na Morovnianskom sídlisku, je pre mesto prvoradé zabezpečiť ochranu obyvateľov. Nechceme u obyvateľov vzbudzovať paniku, avšak je pre nás prvoradé zabezpečiť aby sa divá zver nevracala k obydliam občanov,“ dodal náčelník MsP.  

(tasr, lud)


Ďalšie články