Duklu rozdelila politika. O novom šéfovi sa zrejme rozhodne po sezóne

radosa titul Miloš Radosa. Foto: HK Dukla Trenčín

TRENČÍN – S istotou sa po ligovom ročníku 2023/24 bude v hokejovom klube Dukla Trenčín meniť vedenie. Súčasný predseda predstavenstva Miloš Radosa po sezóne skončí. Rozhodol sa tak z vlastnej iniciatívy. Politika a šport by mali byť oddelené. Odlišné politické názory však rozdelili vedenie Dukly na dva tábory.

O tom, že sa v klube niečo deje, predpovedala už výmena názorov medzi jeho vedením a predsedom predstavenstva, ktorej predchádzalo vystúpenie Radosu na protivládnom proteste na Štúrovom námestí v Trenčíne.

„Stojím si za všetkými vyjadreniami, ktoré som povedal počas demonštrácie a budem aj naďalej k dispozícii v prípade organizácie mítingov, ktoré mne osobne dávajú zmysel,“ uviedol po proteste na svojom Twitteri.

Dodal ešte, aby jeho účasť na námestí nespájali s klubom ako takým. Aj napriek rešpektovaniu všetkých názorov na súčasnú politickú situáciu vystúpenie na protivládnom proteste sa celkom určite berie ako politické. Jeho vystúpenie si zjavne všimli aj partneri, sponzori a dozorná rada.

Politika a koniec po viac ako troch rokoch

Klub následne vydal na svojom oficiálnom webe stanovisko. Deklaroval v ňom, že Dukla bola a bude apolitický klub, ktorý bude patriť všetkým, bez ohľadu na politickú príslušnosť a názor.

„Dukla Trenčín má ambíciu byť hodnotovo založeným, moderne a transparentne riadeným hokejovým klubom, lídrom v hokejovej oblasti na Slovensku a v Európe a vzorným partnerom vo vzťahoch so svojimi partnermi, klubmi, sponzormi, hráčmi a spolupracovníkmi. Poslaním Dukly je prinášať pozitívne divácke emócie a hrdo reprezentovať mesto a kraj Trenčín a slovenský hokej. Dukla sa preto v zmysle svojich interných pravidiel musí dôrazne dištancovať od individuálnych prejavov, ktoré by mohli byť vykladané v rozpore s jej ambíciou a poslaním a ubezpečuje svojich partnerov a fanúšikov, že prijme opatrenia na prísne zachovanie apolitickosti svojho mena a činnosti,“ uviedol klub.

Problémy medzi akcionármi a predsedom predstavenstva Milošom Radosom vyústili jeho novoročným otvoreným listom, kde nenechal na nikom nitku suchú a rozhodol sa skončiť. „Posledné 2 roky ma presvedčili o podstatnejšom probléme a to súvisí aj s niektorými predstaviteľmi HK Dukla Trenčín, a. s., ale aj nastavením čelných predstaviteľov športu na Slovensku, menovite vedenia SOV, vedenia SZĽH, ale aj predstaviteľov niektorých klubov a športových zväzov,“ napísal vo svojom vyhlásení Miloš Radosa.

Image
Otvorený list Miloša Radosu. Zdroj: X/Twitter

Rozhodol sa, že najneskôr do konca sezóny skončí na pozícii predsedu predstavenstva a zostane len akcionárom. Námietky mal na diametrálne odlišné pohľady niektorých akcionárov na fungovanie klubu po športovej či manažérskej stránke. Nezabudol spomenúť aj ruskú agresiu, ktorú dlhodobo masívne odmieta.

Na mušku si zobral aj prezidenta SZĽH Miroslava Šatana, ktorý však nikdy nepovedal, že aktívne podporuje ruskú agresiu. Rovnako názory na vojnovú situáciu nikdy verejne nedeklarovali ani akcionári či dozorná rada Dukly. Názor môže mať každý diametrálne rozdielny, ale každý z nich hral hokej a mali by vedieť, že problémy sa vždy riešia v kabíne. Je na škodu, že značka Dukly Trenčín takto utrpela.

Po sezóne zrejme zvolia nového predsedu predstavenstva. Foto: Trenčiansky Štandard

Miloš Radosa nastúpil na stoličku predsedu predstavenstva v septembri 2020, kedy vystriedal dlhoročného funkcionára Dukly Viliama Ružičku. Začínal v turbulentnom kovidovom období. Vládne opatrenia, obmedzený počet divákov alebo vôbec žiadni diváci, odlúčenie od domáceho prostredia v dôsledku rekonštrukcie Zimného Štadiónu Pavla Demitru…

Hlavne opatrenia, ktoré zabraňovali pravidelnému príspevku do klubovej kasy, robili veľké problémy. Ani Miloš Radosa s tým nebol v pohode, ale očakávalo sa, že on ako líder predstaviteľov vo vedení hokejových klubov buchne ešte viac po stole a presvedčí kompetentných, aby mali kluby z čoho žiť a aby na štadióne neboli len médiá.

Diváci mohli začať chodiť na zápasy až v sezóne 2022. Dukla dokázala vypredať štadión aj v dočasnom domovskom stánku v Dubnici nad Váhom.

Počas Radosovho šéfovania to Dukla ďaleko nedotiahla. Najväčším úspechom bolo len štvrťfinále v sezóne 2020/21. Roky je súčasťou identity organizácie Dukly Trenčín a mal by zostať na pozícii funkcionára. Bol to on, kto prišiel s myšlienkou vzniku Hokejového múzea na štadióne. Lásku k histórii športu ukázal aj na pilotnom projekte Siene slávy trenčianskeho hokeja, kde v roku 2021 privítali prvých členov. Je tiež spoluautorom knihy 90 rokov trenčianskeho hokeja, ktorá podrobne mapuje hokej v našom meste.

Kto nakoniec nahradí Radosu, je zatiaľ otázne. Rozhodne o tom zasadnutie akcionárov po ligovej sezóne.


Ďalšie články