Financovanie liečby pacientov podľa DRG systému je efektívnejšie, tvrdí riaditeľ nemocnice v Trenčíne

FN TN Zavedenie DRG systému je efektívnejšie a transparentnejšie, tvrdí riaditeľ trenčianskej nemocnice. Foto: Radovan Stoklasa/TASR

TRENČÍN – Klasifikačný DRG systém umožňuje zaradiť liečbu pacienta podľa demografických, diagnostických a terapeutických parametrov. Systém by tak mal sprehľadniť náklady jednotlivých zdravotníckych zariadení. Tiež by mal ukázať, kde sa plytvá, kde sú rezervy a aké veľké tieto rezervy sú. Znamená to nový platobný mechanizmus pre Fakultnú nemocnicu v Trenčíne (FN TN)?

Čo je DRG systém?

„DRG systém je klasifikačný systém hospitalizačných prípadov, vďaka ktorému môže mať poskytovateľ hradené svoje medicínske služby spravodlivejším princípom, samozrejme, pri správnom vykázaní poskytnutej zdravotnej starostlivosti,“ vysvetlila hovorkyňa nemocnice Martina Holecová.

V jednoduchosti ide o spôsob, akým nemocnica vykazuje zdravotnú starostlivosť o pacienta – čo všetko vykáže na základe vyššie zmienených parametrov, je uhradené. „Znamená to, že v konečnom dôsledku je uvedený systém pre nemocnicu efektívnejší a výnosnejší,“ skonštatovala Holecová.

„Uvedeným systémom fungujeme na Slovensku už niekoľko rokov, máme za sebou skúšobnú prevádzku  a aktuálne vykazujeme hospitalizačné prípady formou DRG v rámci zazmluvneného rozpočtu so zdravotnými poisťovňami už ‚naostro‘,“ doplnila.

Na základe zmlúv s poisťovňami vykazujú DRG pacientov už roky

Pre FN TN sa od 1. januára 2024 v súvislosti s vykazovaním poskytnutej zdravotnej starostlivosti DRG systémom teda nič nemení. „Od 1. 1. 2024 je v platnosti vyhláška MZSR 531/2023 Z. z. upravujúca poskytovanie medicínskych služieb v nadväznosti na zaradenie jednotlivých poskytovateľov zdravotného systému v rámci Optimalizácie siete nemocníc, ktorá upravuje aj spôsob vykazovania poskytnutej zdravotnej starostlivosti formou DRG,“ uzavrela hovorkyňa.

Podľa slov riaditeľa FN TN Michala Plesníka nemocnica nezavádza DRG systém vykazovania poskytnutej zdravotnej starostlivosti k 1. januáru 2024 na uvedenom princípe. „Na základe zmlúv so zdravotnými poisťovňami vykazujeme DRG pacientov už niekoľko rokov,“ spresnil pre Trenčiansky Štandard.

„Odbornosti ústavnej zdravotnej starostlivosti spadajúce pod DRG do zdravotných poisťovní vykazujeme v rámci dohodnutého rozpočtu v cenách DRG systému,“ ozrejmil Plesník.

Aj podľa jeho slov je zavedenie systému v konečnom dôsledku pri správnom nastavení relatívnych váh efektívnejšie, transparentnejšie a spravodlivejšie.


Ďalšie články