Novoročný darček pre handlovskú primátorku: Poslanci jej zvýšili plat o 20 percent

Silvia Grúberová, Handlová Silvia Grúberová sa po piatich rokov v primátorskej funkcii dočkala navýšenia platu o viac ako sedem stoviek eur. Foto: FB S. Grúberová

HANDLOVÁ – Primátorka Handlovej Silvia Grúberová po piatich rokoch vo funkcii už nebude poberať len základný plat. Podobne ako drvivá väčšina jej kolegov v Trenčianskom kraji ho bude mať rozhodnutím mestských poslancov zvýšený.

Handlovskí poslanci tesne pred Vianocami rozhodli o 20-percentnom navýšení základného platu primátorky. Od 1. januára tak Grúberová nebude zarábať mesačne 3 665 eur ako doteraz, ale 4 398 eur.


Posledné vlaňajšie rokovanie handlovského poslaneckého zboru malo na programe viacero dôležitých bodov, medzi ktorými dominovalo schvaľovanie rozpočtu na rok 2024, ale po štyroch hodinách prišiel rad aj na ostro sledovaný bod, ktorým bol poslanecký návrh na zvýšenie platu primátorky.

Ten predniesol najskúsenejší z handlovských poslancov Vladimír Buzalka, ktorý je zároveň predsedom ekonomickej komisie. Silvia Grúberová nebola priamou aktérkou debaty, keďže tak, ako dobré mravy kážu, sa z rokovacej miestnosti vzdialila a vedenie rokovania prenechala svojmu zástupcovi Radoslavovi Iždinskému.


Poslanecká debata k návrhu na zvýšenie platu primátorky nakoniec trvala neočakávane dlho – takmer 100 minút. Pravdou je, že tretinu tohto času zabralo Buzalkovo zdôvodňovanie návrhu na 20-percentné navýšenie platu. V úvode svojho siahodlhého vystúpenia pochválil zlepšené hospodárenie mesta pod vedením primátorky Grúberovej a upriamil pozornosť na aktuálny rebríček najlepšie hospodáriacich miest na Slovensku, zverejnený Inštitútom pre ekonomické a sociálne reformu, v ktorom Handlová obsadila 32. miesto. Podľa Buzalku je to historicky najlepšie hodnotenie Handlovej v tomto porovnávacom rebríčku.

Nasledovalo niekoľkominútové vymenovávanie všetkého možného, čo sa za posledných päť rokov v Handlovej podarilo v rôznych oblastiach dosiahnuť – od najväčších investičných akcií až po posledné maličkosti, akými je čistenie chodníkov alebo oprava herných prvkov na ihriskách v areáloch materských škôl. Hlavný tromf si Buzalka nechal až na koniec svojho vystúpenia.

„Primátorka vykonáva svoju funkciu piaty rok a pred rokom obhájila svoju funkciu v mimoriadne silnej konkurencii kvalitných kandidátov. To znamená, že občania, ktorí sú absolútne najrelevantnejší v hodnotení práce – tak nás poslancov, ako aj primátorky – ocenili jej prácu a posunuli ju do ďalšieho funkčného obdobia. Je celkom prirodzené, že za toto ocenenie od občanov prináleží primátorke aj určité finančné ohodnotenie,“ vyhlásil Buzalka.

Medzi kritikmi návrhu na zvýšenie Grúberovej platu boli obaja jej protikandidáti z jesenných volieb v roku 2022. Poslanec Ján Spevár si neodpustil poznámku, že návrh hovorí len o percentuálnom navýšení platu, ktorý nie je nikým a nikde bližšie premietnutý do reálnych čísel.

„Veľká časť podstaty tvojho prejavu a hodnotenia výsledkov je zahrnutá už v primátorskom plate, takže nehovorme o tom, že sú to úspechy navyše. Aj primátor chodí do práce, má vyčlenený pracovný čas a k tomu aparát 50 až 60 ľudí, ktorý mu veľmi krásne v Handlovej pomáha,“ poznamenal smerom k Buzalkovi jeho poslanecký kolega Spevár.

Svoj postoj ešte pred hlasovaním odprezentoval aj poslanec Jozef Stopka, ktorý v posledných komunálnych voľbách zaostal za Grúberovou len o necelých 170 hlasov. „Pre mňa sú v živote mesta dve základné veci – zdravotná starostlivosť o občanov a príchod investorov spojený s vytváraním nových pracovných miest. Ak tieto dva základné atribúty budú splnené, ja sám osobne predložím návrh na zvýšenie platu primátorky, ale zatiaľ tomu tak nie je,“ skonštatoval Stopka.

Po ukončení stominútovej diskusie prišiel čas na hlasovanie. Z osemnástich prítomných poslancov hlasovalo za navýšenie Grúberovej platu 10 poslancov. Rozhodol tak jediný hlas, keďže traja sa hlasovania zdržali a piati hlasovali proti návrhu. Okrem spomenutých Jána Spevára a Jozefa Stopku nepodporili zvýšenie primátorského platu ani Danica Baranovičová, Branislav Botka a Milan Sýkora.

Od 1. januára 2024 tak Silvia Grúberová zarába mesačne 4 398 eur. To sa už o dva mesiace zmení, keďže k slovu sa dostane pravidelná marcová valorizácia primátorských a starostovských platov, ktorú odštartuje zverejnenie priemernej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve za rok 2023 Štatistickým úradom SR. Pri osemdesiateurovom zvýšení priemernej mzdy by Grúberovej plat mohol presiahnuť hranicu 4 600 eur.


Ďalšie články