VIDEO: Bánovce trápia veľké investičné dlhy a pokles počtu obyvateľov. Ako vidí budúcnosť mesta primátor? 

Čoskoro odovzdajú nové byty. Čoskoro odovzdajú nové byty. Foto: Stanislav Vavro

BÁNOVCE NAD BEBRAVOU – Bánovská radnica sa aj napriek zdedenému investičnému dlhu postupne borí s problémami a popri konsolidácii verejných financií sa postupnými krokmi vydáva cestou rozvoja.

„Máme za sebou náročný rok a, žiaľ, musím konštatovať, že pravdepodobne ešte náročnejší nás čaká,“ uviedol v dvojtýždenníku Bánovské noviny primátor mesta Bánovce nad Bebravou Róbert Gašparík.

Podľa neho od prvého dňa, kedy prevzal úrad, bolo jeho snahou, aby mesto venovalo pozornosť všetkému, čo pomôže stabilizovať dlhodobý a neustály trend poklesu počtu obyvateľov Bánoviec.

Preto jednou zo základných úloh, ako tento trend zvrátiť, je výstavba nových bytov, ktorú sa nám podarilo po dlhých rokoch rozbehnúť a už o pár mesiacov budeme môcť odovzdať do užívania prvých 22 bytov na sídlisku Dubnička,“ povedal Gašparík v spomínanom periodiku.

https://youtu.be/JNUU_K5DAfI
Rozhovor s primátorom mesta Bánovce nad Bebravou Róbertom Gašparíkom. Zdroj: Stanislav Vavro

Dodal, že v tejto aktivite plánujú pokračovať aj naďalej a v budúcom roku, chcú spustiť výstavbu ďalších 38 bytov.

Medzi jeho prvé iniciatívy tohto roka možno zaradiť stretnutie so zástupcami verejného, kultúrneho, spoločenského a podnikateľského prostredia. „Som veľmi rád, že prijali moje pozvanie. Zhodli sme sa na tom, že jednoducho tá spolupráca, hlavne tá komunikácia medzi sebou, je dôležitá,“ povedal pre Trenčiansky Štandard primátor.

Na druhý deň prijal na pôde mestskej radnice predsedu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozefa Božika, s ktorým sa spoločne po pracovnom stretnutí stretli aj so starostami a starostkami bánovského regiónu.

„Osobne si myslím, že problémy s ktorými samosprávy v súčasnosti zápasia, sú pre okres Bánovce a Partizánske totožné. Všade chýbajú zdroje. Momentálne sa obávame, ako to bude s legislatívou, ktorá bude ovplyvňovať kompetencie samospráv na Slovensku,“ uviedol Božik.

Zároveň dodal, že ZMOS bude aj naďalej najväčšou a reprezentatívnou organizáciou, ktorá bude zastupovať občanov, ktorí žijú na území obcí a miest Slovenska.

„Spoločných tém máme mnoho, od ťažkej finančnej situácie samospráv, cez témy zo sociálnej oblasti alebo riešenie problematiky s neprispôsobivými občanmi,“ informoval Gašparík.

Vo vzťahu k mestu Bánovce doplnil, že investičný dlh je dosť veľký. „Prevzal som mesto vo veľmi zlom stave. Som rád, že chodníky, ktoré sme začali robiť (v celkovej dĺžke 10 000 m), sa nám podarili dokončiť. Tak, ako viaceré samosprávy, aj na území nášho mesta máme, žiaľ, v kritickom stave mosty. V zlom stave sú vodovody a kanalizácie, preto musíme svoje úsilie smerovať do odstraňovania viacerých havarijných stavov,“ prízvukoval primátor.

Problémov v Bánovciach teda vidí veľa, ale ako spomínal, mesto nie je žiadnou výnimkou. S podobnými problémami sa trápia aj ostatné mestá a dediny naprieč celým Slovenskom. „Aj my stojíme pred veľkými výzvami, s ktorými sa budeme musieť postupne vysporiadať. Žiaľ, nejde všetko naraz,“ uzavrel Gašparík.


Ďalšie články