VIDEO: Unikátna tvorba Petra Lehockého prilákala do Trenčína množstvo fanúšikov umenia

IMG_2926 Sklo a svetlo: Unikátna tvorba Petra Lehockého prilákala množstvo fanúšikov kvalitného umenia. Foto: Trenčiansky Štandard

TRENČÍN – Priestory Kultúrno-kreatívneho centra (KKC) Hviezda vo štvrtok zaplnili fanúšikovia nášho rodáka a všestranného umelca Petra Lehockého. Unikátne sochy, kresby a holografické objekty budú v galérii KKC Hviezda vystavené do 15. marca 2024. Výstava má byť poctou k jeho významnému životnému jubileu a jej kurátorkou je Danica Lovišková.

Dizajnér, sochár a maliar Peter Lehocký sa narodil 11. februára 1944 v Drietome. Po skončení Strednej priemyselnej školy strojníckej vyštudoval presnú mechaniku a optiku. Ďalej jeho kroky smerovali na oddelenie tvarovania výrobkov spotrebného priemyslu u Václava Kautmana na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. V rokoch 1986 až 2016 pôsobil na Katedre dizajnu Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

„Peter Lehocký vystavuje po celom svete. Venuje sa verejnému i komornému svetelnému, sklárskemu a obalovému dizajnu a sochárstvu, holografii, kresbe a výnimočne maľbe, tapisérii či tvorbe grafických značiek. Jeho tvorba je harmóniou diametrálne odlišných výtvarných techník a smerov: kresby, holografie, plastiky a dizajnu. V priestorovej holografii, ktorú povýšil do výtvarnej polohy, je v stredoeurópskom priestore prvolezcom,“ uviedli na stránke mesta, kde zrekapituovali Lehockého najvýznamnejšie umelecké počiny.

„Je autorom výtvarného riešenia átria, fontány a osvetľovacích telies v bývalom národnom podniku Trikota vo Vrbovom (1977), svetelných plastík v Dome smútku v Trenčianskych Tepliciach (1980), osvetľovacích telies pre exteriér kolonády v Mariánskych Lázňach (1981) a areálu Trójskeho zámku v Prahe (1982), sklenených plastík v átriu Ústavu vzdelávania v stavebníctve v Bratislave (1983), návrhu výtvarného riešenia svietidiel pre Medickú záhradu v Bratislave (1984) a Františkánskej záhrady v Prahe (1988), osvetľovacích telies pre terasu Hotela Fórum v Bratislave (1989), holografického objektu vo vstupnej hale Hotela Danube v Bratislave (1991), návrhu fontány pre mesto Žilina (2003) a mnohých ďalších,“ vymenovali na oficiálnom webe trencin.sk.

Ako odznelo na vernisáži, dizajn atypických sklenených svietidiel je najvýznamnejšou oblasťou sochárovej práce. „V symbióze s konkrétnym priestorom vytvára jedinečné riešenia. Druhou najdôležitejšou oblasťou jeho tvorby je holografia,“ zhodnotili.

Kunsthistorička Ľuba Belohradská o tvorbe Petra Lehockého. Zdroj: Trenčiansky Štandard

Petra Lehockého sme sa spýtali, čo ho celé desaťročia inšpiruje. „Sú dve polohy – príroda a hudba. Náš kamarát bubeník Dodo Šošoka mi dvakrát hral na vernisáži a ja som sledoval tie jeho ruky a snažil som sa potom tak kresliť. Tie kresby sú taká spoluhra s Dodom Šošom,“ objasnil.

Prezradil nám tiež, prečo využíva práve svetlo a sklo. „Sme súčasťou svetla každé ráno, keď vychádza slnko. Je to úžasná hra s tieňmi. Upísal som sa mu cez osvetlenie,“ priznal.

Čo sa týka využitia skla, siaha po technickom skle SIMAX. Toto sklo spadá svojím chemickým zložením a vlastnosťami do skupiny čírych tvrdých boritokremičitých skiel, ktoré sú typické vysokou tepelnou a chemickou odolnosťou.

A čo na záver odkázal Peter Lehocký čitateľom Trenčianskeho Štandardu? „Príďte všetci do ateliéru.“

Historik, teoretik fotografie a kurátor výstav Marián Pauer o tvorbe Petra Lehockého. Zdroj: Trenčiansky Štandard

V objatí s Ľubou Belohradskou, kunsthistoričkou. Foto: Trenčiansky Štandard
KKC Hviezda vo štvrtok praskala vo švíkoch. Foto: Trenčiansky Štandard
Peter Lehocký oslávil krásne životné jubileum. Foto: Trenčiansky Štandard
Krása, čo poviete? Foto: Trenčiansky Štandard
Petra Lehockého nazvali širokospektrálnym sochárom, maliarom a dizajnérom. Foto: Trenčiansky Štandard
Výstavu si v priestoroch KKC Hviezda môžete pozrieť do 15. marca. Foto: Trenčiansky Štandard
Rodák z Drietomy vo februári oslávil okrúhle narodeniny. Foto: Trenčiansky Štandard
Inšpirujú ho najmä sklo a svetlo. Foto: Trenčiansky Štandard
Výstavu nájdete na prvom poschodí KKC Hviezda. Foto: Trenčiansky Štandard

Ďalšie články